Mindst syv personer spiste hashbrownie og kom i livsfare

Både en dansk statsborger og turister blev indlagt på Rigshospitalet efter en tur på Christiania.

Onsdag aften lavede Københavns Politi en aktion mod hashkøbere i området omkring Christiania i København. Her blev 58 personer sigtet for at være i besiddelse af cannabisprodukter. (Foto: © Sofie Mathiassen, Scanpix)

Over en periode på cirka fire uger har Rigshospitalet i København modtaget syv patienter, der har lidt af for lav puls, bevidstløshed og psykoselignende tilstande.

Alle syv patienter havde spist hashbrownie, altså en kage tilsat hash, som blev købt til 50 kroner på Christiania.

Der er minimum syv patienter med livstruende symptomer, der kan sættes i forbindelse med hashbrownies på Christiania. Der kan være flere, men det var først for fire uger siden, at Rigshospitalets Traumecenter begyndte at se en sammenhæng.

Rigshospitalet oplyser, at patienterne er blevet alvorligt og potentielt livsfarligt syge efter indtagelsen, som også har påvirket patienternes hjertefunktion og kredsløb.

Der er tale om både danske statsborgere samt turister fra Irland, Tyskland, USA, Finland, Spanien og Japan, oplyser Rigshospitalet. Alle patienterne blev udskrevet efter en til to dage.

Politiet advarer mod køb af hash-kager

At der er hash-kager i omløb kommer ikke som en overraskelse for politiet i hovedstaden.

Københavns Politi har undersøgt, hvor mange hashkager de har beslaglagt i 2019 for at få et billede af, hvor ofte de er i berøring med den slags.

- Indtil videre har vi konstateret, at vi har beslaglagt 4.000 hashkager i 2019 generelt, fortæller Simon Hansen, som er politikommisær i den operative specialafdeling ved Københavns Politi.

Han fortæller også, at når politiet tager folk i at besidde eksempelvis cannabis fra Pusherstreet på Christiania, giver det ikke kun en bøde, men de vil i fremtiden også orientere købere om, at stofferne kan være farlige.

- På baggrund af det, som Rigshospitalet har oplyst os om den seneste tid, vejleder vi folk om, at hashkagerne kan være særligt farlige for tiden, siger politikommisæren.

58 sigtet i går

Onsdag aften blev 58 personer sigtet for at være i besiddelse af cannabisprodukter i området omkring Christiania.

- Som udgangspunkt mistænker vi, at kagerne indeholder cannabis og dermed også stoffet THC. Men om der er noget særligt i de her kager, kan vi ikke sige på nuværende tidspunkt.

Politiet undersøger de hashkager, som de har beslaglagt i den seneste tid, i en særskilt undersøgelse, der skal afgøre, om de indeholder andre stoffer end cannabis.

- Vi fraråder selvfølgelig generelt folk at støtte det kriminelle miljø på Christiania, men vi vil også gerne melde ud, at det her kan være farligt at købe, siger politikommisær i den operative specialafdeling ved Københavns Politi Simon Hansen.