Minister: 24-årsreglen virker

De stramme danske regler om familiesammenføring har brudt indvandrernes ægteskabsmønster. En succes, siger integrationsministeren. Men andre faktorer spiller også ind, mener Muslimer i Dialog.

Reglerne om familiesammenføring har brudt indvandrernes ægteskabsmønster. (© Stock Exchange)

De stramme danske regler om familiesammenføring - også kendt som 24-års reglen - har brudt indvandrernes ægteskabsmønster. En succes, mener integrationsministeren, mens kritikere mener, at ændringen skyldes noget helt andet.

En ny befolkningsstatistik om udlændinge viser en halvering i antallet af indvandrere og efterkommere, der bliver gift med personer bosat i udlandet i perioden fra 2001 til 2005. Fra 62,7 til 37,9 procent.

I samme periode er antallet af indvandrere, der bliver gift med danskere og herboende udlændinge steget markant.

Tilfreds minister

- Udlændingepolitikken virker præcis efter hensigten. Vi har fået styr på indvandringen og fået brudt det mønster, hvor man i generationer primært hentede sin ægtefælle i hjemlandet. Vi hører ikke længere kommuner, der råber op om, at de ikke kan håndtere antallet, der kommer, siger Rikke Hvilshøj til Jyllands-Posten.

Hun mener, at tallene viser, at 24-års reglen virker netop der, hvor det var meningen. Nemlig at forhindre arrangerede ægteskaber eller tvangsægteskaber.

- Jeg ved godt, at nogle synes, de bliver ramt urimeligt af reglen, men den virker og er nødvendig i disse år. Så længe vi har en udfordring med tvangsægteskaber og integration, bliver der ikke nogen ændringer. Men langt ude i fremtiden håber jeg også, at vi kan sige, at 24-års reglen ikke er nødvendig længere, siger Rikke Hvilshøj i kølvandet på kritik af 24-års reglen fra flere fremtrædende V-politikere.

Ulykkelige tvangsægteskaber

Også hos Dansk Folkeparti er man tilfreds med tallene.

- Det er udtryk for, at vi er nået længere med integrationen, end vi har turdet håbe på. 24-års reglen og tilknytningskravet har betydet, at mange bliver gift med danskere eller herboende udlændinge, siger Jesper Langballe og erklærer sig enig i, at de stramme regler kan have en udløbsdato.

- For at undgå de ulykkelige tvangsægteskaber skal vi holde fast i reglerne. Men det er klart, at vi ikke skal holde fast i reglerne et minut længere, end de er nødvendige, siger han.

Handler om selvstændighed

Men er faldet i ægteskaber nødvendigvis et resultat af 24-års reglen? Nej, mener flere organisationer. Uzma Andreasen er formand for Foreningen for Etnisk Ligestilling, og hun mener, at de unge indvandrere er blevet mere selvstændige i deres valg af ægtefælle.

- De fleste bryllupper, jeg er til, er ikke længere med en ægtefælle, der er hentet hertil fra hjemlandet, siger hun.

Også talsmanden for Muslimer i Dialog, Zubair Butt Hussain, mener at Integrationsministerens konklusioner er forkerte.

- Der er blandt yngre grupper af indvandrere og efterkommere kommet en helt anden tendens end tidligere til at spejde efter en kommende partner her i landet eller i Europa. Mange lægger større vægt på den religiøse identitet og gifter sig med muslimer, men det kan godt være på tværs af etniske baggrunde. Den ændring kan jeg mærke i min omgangskreds, siger han.