Minister åbner dør på klem: Vil overveje at give Forsvaret en akut økonomisk håndsrækning

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) skal sammen med partierne bag forsvarsforliget se på, om Forsvaret skal have ekstra penge nu og her.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og aftalepartierne bag forsvarsforliget skal i løbet af efteråret mødes for at diskutere Forsvarets økonomi for indeværende år. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Politikerne kan måske være på vej til at sætte et økonomisk plaster på huller i Forsvarets økonomi.

Huller, der er opstået, fordi man har planlagt flere aktiviteter, end man har haft penge til at gennemføre. Derfor har Forsvaret været nødt til at sætte en spareøvelse i gang, der har kostet vigtige øvelser og uddannelse.

Nu åbner forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) en lille dør på klem for at give Forsvaret en økonomisk håndsrækning.

Det sagde han til Rasmus Jarlov (K) på et samråd i dag om Forsvarets økonomi.

På samrådet henviste ministeren flere gange til, at forsvarsforligskredsen skal mødes i efteråret og kigge på økonomien i Forsvaret for indeværende år.

- Der kan vi jo overveje, om det giver anledning til, om vi skal tage nogle initiativer for at gøre noget her og nu. Men så må vi jo tage en politisk drøftelse om det, og det er jeg helt åben overfor, sagde Troels Lund Poulsen.

Det er et stort ønske fra De Konservative, lød det efterfølgende fra Rasmus Jarlov, der er forsvarsordfører for Konservative.

Det er Liberal Alliance og SF, der havde trukket forsvarsminister Troels Lund Poulsen i et samråd. Det er sket, fordi Forsvaret har kørt en praksis med merforbrug og overbudgettering. Kort sagt har det planlagt langt flere aktiviteter for 2024, end man reelt havde penge til.

Som konsekvens har Forsvaret været nødt til at skære ind til benet og finde besparelser på cirka 100 millioner kroner for at få økonomien til at hænge sammen.

Det betyder, at Forsvaret må vinke farvel til deltagelse i vigtige øvelser. Det gælder eksempelvis 1. Brigades artilleriøvelse ’Dynamic Front’ til november og brigadens deltagelse i den stort anlagte 'Allied Spirit'-øvelse til næste år.

Under samrådet luftede Troels Lund Poulsen flere scenarier i forhold til de besparelser, Forsvaret må foretage i en tid, hvor de ellers får milliarder i det nye forsvarsforlig. Næsten 200 milliarder kroner.

Det ene scenarie er den model, der indtil videre er praktiseret:

- Man kan slå hælene i og sige, at budgetterne skal holde, sagde Troels Lund Poulsen, men sagde også, at man akut kan vælge at gøre noget ekstra nu og her.

- Man kan også vælge at forsinke ting og flytte rundt på midlerne, sagde han, men advarede dog samtidig om ikke at blande materielbudgetter og driftsbudgetter sammen.

Signal giver håb, men skaden kan være sket

Ifølge DR’s forsvarskorrespondent, Mads Korsager, kan det give en smule håb i geledderne, at forsvarsminister Troels Lund Poulsen nu åbner en dør på klem for politiske drøftelser, der potentielt kan munde ud i økonomisk hjælp her og nu til Forsvaret.

- Det virker til, at de trængte soldater får en chance mere, når politikerne senere skal diskutere spørgsmålet.

- På den måde gav samrådet en form for håb for, at der kan ske noget økonomisk - i stedet for, at pengekassen bare er uigenkaldeligt lukket, siger Mads Korsager.

Men skaden kan allerede være sket, pointerer han.

- Det kan være for sent i mange tilfælde. Store Nato-øvelser er aflyst, og soldaterne har været træt af det i lang tid. Men flere midler vil alligevel løsne den stramme spændetrøje en smule, siger Mads Korsager.

Politisk drøftelse venter forude

Hos de to forsvarsordførere fra Liberal Alliance og SF bed man også mærke i, at forsvarsminister Troels Lund Poulsen til efteråret lægger op til en politisk drøftelse af økonomien i Forsvaret for indeværende år.

En drøftelse, der måske kan åbne for at prioritere, hvad eventuelle ubrugte midler kan bruges til.

- Jeg er tilfreds med, at forsvarsministeren tilkendegiver, at hvis der er midler, der ikke bliver forbrugt fremadrettet i 2024, så skal vi have en politisk drøftelse om, hvordan de penge skal bruges, og at det ikke bare er Forsvaret selv, der skal skalte og valte med de midler, siger Carsten Bach.

SF’s Anna Valentina Berthelsen er enig.

- Jeg noterer mig, at vi kommer til at få et overblik over, om der er midler, som ikke er blevet brugt, og som vi kan få politisk indflydelse på, hvordan skal bruges. Det synes jeg er en fornuftig ide, situationen taget i betragtning, siger hun.