Tema Grænsekontrol

Minister bekræfter: Rejsende mod Sverige vil fortsat være forsinkede

Aftale med Sverige er lagt på is, skriver transportminister Ole Birk Olesen (LA).

Den 2. maj meddelte Sverige, at man dropper identitetskontrollen på tog, bus og færger fra Danmark, men samtidig intensiverer den generelle grænsekontrol. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Den er god nok. Pendlere og rejsende skal ikke i den nærmeste fremtid regne med at se betjente med 'Polis' på ryggen i togene over Øresund.

Danmarks aftale med Sverige, som skulle betyde mindre gene for rejsende og pendlere, er nemlig midlertidigt lagt på is af svensk politi.

Det skriver Danmarks transportminister, Ole Birk Olesen (LA), i en orientering til Transport-, Bygnings- og Boligudvalget.

Ministeren bekræfter dermed sidste uges udmeldinger fra det svenske grænsepoliti.

- Mit ministerium har således været i kontakt med svensk politis grænsepolitisektion, som har oplyst, at man i øjeblikket arbejder på at omsætte den dansk-svenske aftale om grænsekontrol i tog mod Sverige i en intern instruks, skriver ministeren.

Det var ellers meningen, at svensk politis rullende paskontroller skulle skære en god portion tid af rejsen mellem Danmark og Sverige.

Aftalen skulle være trådt i kraft samtidig med, at Sverige i begyndelsen af maj afskaffede de såkaldte identitetskontroller.

Men det svenske politi har endnu ikke ressourcerne til at udføre kontroller ombord på toge, oplyser transportministeren, der derfor forudser, at rejsende fortsat må væbne sig med tålmodighed, hvis man skal med tog mod Sverige.

- Dette indebærer, at den svenske grænsekontrol indtil videre desværre fortsat vil blive gennemført med et ophold på Hyllie Station, hvilket som bekendt hindrer en tilbagevenden til et driftsomfang som før indførelsen af kontrollerne, skriver Ole Birk Olesen.