Minister: Danmark skal også kompenseres

De danske agurkeproducenter skal have støtte fra EU’s krisefond, hvis den bliver åbnet op for andre lande, mener Henrik Høegh (V).

På et ekstraordinært møde tirsdag i Luxembourg skal EU-landenes landbrugs- og fødevareministre diskutere muligheden for kompensation til blandt andet de agurkeproducenter, som har haft store tab på grund af VTEC-bakteriens smitte.

Og bliver der åbnet op for EU-Kommissionens krisefond, skal de danske agurkeproducenter også have økonomisk kompensation, mener fødevareminister Henrik Høegh (V).

- Jeg vil hægte de danske producenter på en eventuel kompensation, for det har lige så stor betydning for den enkelte agurkeproducent herhjemme, at hjemmemarkedet er forsvundet, som for en agurkeproducent i Spanien, der har mistet sin eksport, siger han til DR Nyheder.

En meget alvorlig situation

Ifølge Henrik Høegh er det endnu ikke sikkert, at EU-landenes landbrugs- og fødevareministre vil være villige til at lade en krisefond gå til de berørte producenter.

- Det er for tidligt at sige endnu, men jeg har hørt en del tilkendegivelser om, at det her er en meget alvorlig situation. Mange tænker på, hvis det havde væres deres lands kernefødevare, det var gået ud over - om det så ikke også var rimeligt, at EU's krisefonde trådte ind og hjalp til, siger han.

En hel gruppe producenter kan forsvinde

Den danske fødevareminister er ikke i tvivl om, at det netop er i en situation som den, VTEC-smitten har påført de europæiske producenter, at EU-fonden bør åbne op for økonomisk støtte.

- Krisefondene er jo netop lavet for at kunne give en kompensation, når man er i nogle ekstraordinære situationer på fødevaremarkedet i Europa. Der er jo ingen, der har interesse i, at en hel gruppe producenter forsvinder helt fra det europæiske fødevaremarked, siger han.