Minister efter angreb på brandfolk nytårsnat: Det skal stoppes med alle midler

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil skærpe straffen for at genere arbejdende brandfolk.

En brandbil med blå blink kører hen ad vejen i Aarhus. Fra taget af en flad bygning retter en mørk skikkelse et bomberør mod udrykningskøretøjet.

Haler af gnister fyger ud i mørket og lysende stjerner eksploderer med høje knald rundt om brandbilen. Endnu et køretøj passerer kort efter stedet og bliver også beskudt.

Nytårsaften og -nat blev arbejdende brandfolk 17 gange beskudt med fyrværkeri. Episoden beskrevet her stammer fra Aarhus og blev fanget på video.

Fyrværkeriangrebene får nu forsvarsministeren til at gribe ind.

- Det her er noget, vi bliver nødt til at se på med stor alvor. Det er ikke rimeligt, at dygtige brandfolk går på arbejde og oplever det her, siger Trine Bramsen (S).

Stillbilledet fra en video optaget i Aarhus viser øjeblikket, hvor et udrykningskøretøj bliver angrebet med et bomberør fra et nærliggende tag.

17 angreb landet rundt

Som forsvarsminister er hun blandt andet også ansvarlig for landets beredskab, der rykker ud til blandt andet brande og andre ulykker.

En optælling fra Danske Beredskaber viser, at brandfolk rykkede ud 567 gange i løbet af aftenen og natten. I løbet af nytårsdøgnet fandt 17 fyrværkeriangreb sted mod arbejdende brandmandskaber.

Det er flere, end hvad Danske Beredskaber normalt er ude for i løbet af nytårsaften, siger operationschef Brian Eriksson.

- Det betyder, at vores indsats bliver forsinket og i værste fald forhindret, for når vi bliver angrebet som brandfolk, så trækker vi os tilbage. Det kan betyde, at mennesker, der regner med os, ikke får den hjælp, som de har behov for, siger operationschef Brian Eriksson.

Ifølge Trine Bramsen kan det blive nødvendigt med strengere straffe.

- Jeg er ikke afvisende for at se på hele paletten af værktøjer, der kan være med til at skabe den rette forståelse for vigtige samfundsopgaver, som beredskabet udfører. Det kan både være højere straffe for at genere brandfolk og andre, der udfører væsentlige opgaver for vores samfund, men også opdragelse og oplysning, siger forsvarsministeren.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) kalder nattens angreb på brandfolk med fyrværkeri for urimelige. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Flere angreb nytårsaften 2017

Ved årsskiftet til 2018 blev brandfolk angrebet 20 gange i løbet af nytårsdøgnet. Det fik daværende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) til at bruge seks millioner kroner på en indsats, der skulle forebygge angrebene.

Betyder det så, at den indsats ikke har virket?

- Det betyder i hvert fald, at indsatsen ikke er slut. Der er behov for, at vi vedholdende sætter ind overfor de mennesker, der i bund og grund trækker grundlaget væk under vores samfundsstruktur, siger forsvarsminister Trine Bramsen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter