Minister efter Fie Laursens selvmordsbrev: Vi har solgt børn og unge til stanglakrids

Forslag om, at influencere skal være underlagt god presseskik, får dog ikke umiddelbart opbakning fra regeringens støttepartier.

- Jeg synes, at det går galt, når man lægger et selvmordsbrev op som Fie Laursen, siger ministeren. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Hvis du som influencer har mange følgere på de sociale medier, skal du fremover overholde de vejledende regler for god presseskik.

Og hvis du ikke overholder reglerne, kan du af Pressenævnet blive pålagt at skrive en berigtigelse og et genmæle.

Det foreslår børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz Theil (S), efter at den kendte blogger Fie Laursen i weekenden lagde et selvmordsbrev op på Instagram.

Fie Laursen forsøgte efterfølgende selvmord, men er uden for livsfare.

Ministeren har endnu ikke lagt sig fast på, hvor mange følgere den enkelte influencer skal have for at være underlagt reglerne om god presseskik. Hun foreslår dog 5.000, men det tal kan også være højere.

Det er dog nødvendigt at skride ind nu, så bloggere også skal følge de regler, som de etablerede medier gør, mener Pernille Rosenkrantz-Theil, som har tænkt netop denne model gennem længere tid i første omgang på grund af udbredelsen af 'fake news'

- Formålet er, at dem, der kommunikerer på store platforme og udgiver til rigtig mange mennesker og hermed påvirker samfundet, der skal også påhviles et samfundsansvar, siger hun og fortsætter:

- Det hensyn er der i særlig udstrakt grad, når vi taler om børn og unge, som jeg synes, vi har solgt til stanglakrids i forhold til de sociale medier, fordi vi ikke som samfund har påtaget os et ansvar for at regulere de store sider, der er på sociale medier.

Et selvmordsbrev er helt galt

Og ministeren er ikke i tvivl om, at sagen om Fie Laursens selvmordsbrev er noget, som er over grænsen.

Her henholder hun sig til 'de vejledende regler om god presseskik', hvor det lyder: 'Selvmord eller selvmordsforsøg bør ikke omtales, medmindre klar almen interesse kræver eller begrunder offentlig omtale, og i så fald bør omtalen være så skånsom som mulig

- Jeg synes, at det går galt, når man lægger et selvmordsbrev op som Fie Laursen. Både for hende selv er det frygteligt, men også for alle de børn, som sidder og kigger på det. Det er et godt eksempel på noget, der ikke bør forekomme, siger ministeren.

Hvilken forskel mener du, at en ændret lovgivning kunne have gjort i denne sag?

- Jeg mener, at der er en meget dårlig beskyttelse af Fie Laursen, som er enormt sårbar i denne her situation - og jeg mener, at der er en dårlig beskyttelse af børn og unge, som kommer ind og ser på det noget, som vi ved, kan sætte selvmordsbølger i gang.

- Hvis man indfører nye regler, tror jeg, at det kan få folk til at tænke sig en ekstra gang om, inden de lægger ting ud. Det gælder også for medier nu, hvor reglerne om god presseskik hele tiden ligger i baghovedet, siger Pernille Rosenkrantz-Theil

Hun foreslår ligeledes, at der skal være folk med administratorrettigheder på profiler, der har mange følgere. De kan så gå ind og fjerne ting på profilen.

- Det er såre simpelt teknisk, og man kan det allerede. Og hvis ens dømmekraft ryger, så kan man så og sige blive sat ud af spillet, hvis for eksempel tre administratorer er enige.

Manglende opbakning fra begge sidder af Folketinget

Ministerens forslag får dog ikke umiddelbart opbakning fra Socialdemokratiets støttepartier.

Hverken Enhedslisten eller Radikale Venstre kan se sig selv i forslaget.

- Det her er altså et fejlskud. Hvis man er selvmordstruet, skal man hjælpes, ikke straffes! Lad os styrke psykiatrien og kigge på delingtjenesternes ansvar i stedet. Håber Fie har det bedre, lyder det fra Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, på Twitter.

Heller ikke Radikale Venstres fungerende politiske ordfører, Kristian Hegaard, bakker umiddelbart op.

- Presseetiske regler kan ikke overføres direkte til bloggere og influencers. Måske vi burde få et sæt bloggeretiske regler i stedet for ministerens forslag, skriver han.

Endnu skarpere i kritikken er oppositionspartiet De Konservative.

Politisk ordfører Mette Abildgaard har igennem dagen i dag haft en længere diskussion med Pernille Rosenkrantz-Theil på det sociale medie. Her lyder det blandt andet.

- Wauw - sikke et svar fra den nye socialdemokratiske minister : “Kære selvmordstruede unge pige! Du skal kunne straffes qua dit redaktørsansvar for dit offentlige selvmordsforsøg”. Sympatisk..., lyder det ironisk fra den politiske ordfører.