Minister: Forskerne er i tvivl, om globalt abekoppe-udbrud kan slås ned

Trods nye tilfælde er der dog ikke udsigt til samfundssmitte med abekopper i Danmark, siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

I de 32 lande, hvor abekopper først for nylig er blevet registreret, er der ikke bekræftet nogen dødsfald, skriver Ritzau. (© DR Grafik (Nathalie Nystad))

Selv om vi i Danmark kun har opdaget syv tilfælde med abekopper og ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ikke har grund til at være bekymret, så fortsætter antallet af tilfælde med at stige i en lang række lande.

-Vi er på omkring 1.500 tilfælde i alt. (globalt set, red.) På meget meget få uger er det gået markant op, siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

- Nu har vi så mange smittetilfælde i hele verden, at forskerne reelt er i tvivl om, hvorvidt det vil kunne lade sig gøre at lukke ned for det her udbrud.

Derudover er der formentlig et stort mørketal i nogle af de lande, som ikke har så udbygget et sundhedsvæsen, påpeger han.

Det var tilbage i maj måned, at virussygdommen, der i mange år har været isoleret til dele af Afrika, begyndte at sprede sig til flere lande i Europa herunder Danmark. Det første tilfælde blev opdaget på dansk grund 23. maj 2022.

Vidste du, at navnet abekopper blev til i et laboratorium i Danmark? Det og meget mere kan du se i en kort video om virusset her.

Overordnet har meldingen fra flere eksperter i Danmark dog været, at vi ikke skal være bekymret, og det er også det, Magnus Heunicke fortsat holder fast i trods tirsdagens tre nye smittetilfælde.

Den nyeste smitte ser ud til at være sket i Danmark

Ved de seneste tilfælde er der - formentlig som noget nyt - tale om smitte, der er sket i Danmark.

Det ændrer dog ikke noget, og der stadig ikke udsigt til samfundssmitte i Danmark, mener Magnus Heunicke.

- Der er ingen risiko for almen smitte på nuværende tidspunkt, siger han.

- Men der er et udbrud, det er globalt, vi har syv tilfælde i Danmark og forventer, der kommer flere. Det vil sige, vi har en stor stor opgave i at fastholde og opspore hver eneste gang, der er et tilfælde og få isoleret og vaccineret nære kontakter.

Minister klar til at acceptere nyt navn til abekopper

Verdenssundhedsorganisationen WHO meddelte i går, at den vil samarbejde med eksperter om at finde et nyt navn for virussygdommen abekopper, så man ikke henviser til, at den er afrikansk, når man taler om den. Det skriver BBC.

Det sker, efter 30 forskere i forrige uge i en fælles udtalelse skrev, at der er et "presserende behov" for at finde et nyt navn til abekopper. De mener, at det både er upræcist og diskriminerende at fortsætte med at henvise til abekopper som værende "afrikansk".

Og træffer WHO den beslutning, bakker Danmark op.

- Ja selvfølgelig bliver det noget, vi vil støtte op om fra Danmarks side, siger Magnus Heunicke.

Ifølge ministeren har Sundhedsstyrelsen kun interesse i, at det er det sundhedsfaglige, der er i højsædet og ikke at stigmatisere hverken verdensdele eller befolkningsgrupper.

DR talte med sundhedsminister Magnus Heunicke tidligere i dag, det kan du se her:

Forskerne foreslår, at man i stedet kalder virussygdommen hMPXV.

Ifølge BBC vil WHO indkalde til et hastemøde i næste uge for at afgøre, om virusudbruddet skal betegnes som en sundhedsmæssig nødsituation af international bekymring.

Tirsdag meldte EU, at der er underskrevet en aftale om køb af 110.000 doser vaccine, som bliver købt af den danske vaccineproducent Bavarian Nordic.

Doserne vil blive leveret til de forskellige medlemslande i EU. I Danmark ankom de første 200 vacciner mod abekopper i slutningen af maj måned.