Minister: Greve Kommune må forklare sig om 12-årig dreng på opholdssted

Socialminister Mai Mercado (K) går nu ind i sagen om den 12-årige dreng, der ifølge Socialtilsynet blev udsat for nedværdigende behandling og ulovlige magtanvendelser på opholdssted.

(ARKIV) Mai Mercado vil have en redegørelse for forløbet med den 12-årige dreng, som 21 Søndag beskrev i går. (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

Efter at 21 Søndag fortalte historien om en 12-årig dreng, der er anbragt af Greve Kommune på opholdsstedet Hjorthøjgård, har socialminister Mai Mercado besluttet sig for at gå ind i sagen.

Drengen er blandt andet blevet udsat for det, Socialtilsynet kalder nedværdigende behandling, da personalet "skyllede" vand på ham fra en spand. Drengen var "synligt bange". Sådan skrev personalet i den daglige logbog.

- Jeg har med det samme jeg blev stillet overfor den her sag bedt Greve kommune komme med en redegørelse til mig, så de kan forklare hvorfor de finder det i orden, at den dreng er blevet udsat for så hårdhændet behandling. Jeg kan ikke på nogen måde forestille mig, at der er noget, der kan retfærdiggøre den behandling vi ser her, siger socialminister Mai Mercado.

Søren Lynge-Stensgaard, der er konstitueret direktør på Hjorthøjgård, fortæller til DR, at han vil have sikkerhed for om der foregår ulovlige magtanvendelser på opholdsstedet. Derfor vil han have lavet en uvildig, juridisk undersøgelse af, om lovgivningen er overholdt.

Ikke-indberettede magtanvendelser

Drengen er også blevet udsat, igen ifølge tilsynet, for magtanvendelser, der ikke er blevet indberettet. Noget der ifølge en ansat, der trådte frem i 21 Søndag, stadig foregår i dag.

Også det bekymrer ministeren.

- Jeg glæder mig til at den redegørelse lander på mit bord. Det handler ikke at pege fingre og udpege skyld, men jeg tror på at der er noget læring forbundet med alle de her sager.

Greve kommunes borgmester, Pernille Beckmann, har i dag oplyst at hun på baggrund af 21 Søndags afdækning vil tage på et besøg for at se, hvordan det går med drengen

Kommune har kendt til problemer i et år

Kommunen har i godt et år kendt til, at der foregik ulovlige magtanvendelser på drengen, men ifølge borgmesteren har kommunen tidligere handlet på problemet.

Først i dag vil borgmesteren ved selvsyn konstatere om det, der foregår, overholder lovgivningen. Det sker, ifølge borgmesteren, fordi det ser ud som om problemet med de ulovlige magtanvendelser ikke er stoppet:

- Pressen er god til at afdække ting, som vi som kommune ikke kan se og det har I også gjort. Derfor kom det personligt meget bag på mig, at der foregår ting, som ikke er indberettet efter lovens regler og det er et tillidsbrud som vi jo skal have fat i nu, siger Greves borgmester, Pernille Beckmann (V).

Se hvordan hele sagen startede her:

Facebook
Twitter