Minister griber ind over for svigt i Esbjerg-sagen

Socialminister Karen Hækkerup sender eksperter fra Ankestyrelsen til Esbjerg. De skal gennemgå samtlige børnesager i kommunen.

Socialminister Karen Hækkerup griber ind over for Esbjerg Kommune.

Esbjerg kommune formåede ikke at afsløre den såkaldte Esbjerg-mand før han begik en stribe seksuelle overgreb på børn.

Og det selv om Esbjerg Kommune ifølge kommunens egne sagsakter fik fem konkrete advarsler i løbet af to et halvt år. Det afslører 21Søndag, der er kommet i besiddelse af en ucensureret version af kommunens redegørelse i sagen.

Socialminister Karen Hækkerup (S) griber nu ind og sender eksperter fra Ankestyrelsen af sted til Esbjerg, hvor de skal gennemgå samtlige børnesager i kommunen.

Kommunens egne sagsakter

- Den her sag er den værste, jeg har set, forstået på den måde, at der har været så mange svigt i det kommunale system, siger Karen Hækkerup til 21Søndag.

21Søndag afslører på baggrund af Esbjerg Kommunes egne sags-oplysninger, at den nu dømte 41 årige JA efter alt at dømme kunne have være stoppet for flere år siden.

Kommunen fik nemlig en stribe tydelige advarsler fra især skole og SFO om, at familiefaren kunne have krænket en række børn seksuelt, herunder hans egne.

Overgreb kunne have været forhindret

Men underretningerne blev ikke taget alvorligt af kommunen og JA kunne fortsætte sit misbrug. Han blev november sidste år idømt 7 års fængsel for overgreb mod 10 børn. De 5 af børnene er fra Esbjerg.

Forelagt 21Søndags dokumentation konkluderer en af landets førende eksperter i kommunal sagsbehandling:

- Man kunne have forhindret de overgreb, der fandt sted i de tre år, der gik, inden man fik sagen undersøgt tilstrækkeligt og handlet" siger Karin Kildedal, socialrådgiver og lektor på Aalborg Universitet til 21Søndag.

Det er første gang socialministeriet sætter en kommunal familieafdeling under administration ved at lade eksperter fra ankestyrelsen gennemgå alle børnesager i kommunen.