Minister: Hjælp miljøet ved at låne af hinanden

Det skal gøres nemmere at undgå spild og smide mindre ud. Det gavner både miljøet og pengepungen, lyder det fra miljøministeren.

Miljøminister Kirsten Brosbøl vil have os til at skåne miljøet ved at låne ting af hinanden. (© DR)

Miljøminister Kirsten Brosbøl lancerer en strategi for affaldsforebyggelse, der skal gøre det nemt og attraktivt at undgå spild, så mindre smides ud.

Blandt initiativerne er opfordringer om at deles med naboen om værktøj, at dele babytøj med venner og at bruge mobiltelefonen lidt længere. For eksempel kan nybagte forældre alene det første år spare op mod 20.000 kroner ved at låne babytøj i stedet for at købe nyt.

Det vil ifølge ministeren gavne både miljøet, virksomhedernes konkurrenceevne og danskernes pengepung, for Danmark er blandt de lande i verden, der bruger flest ressourcer og genererer mest affald per indbygger.

Spild af ressourcer

Blandt de ting, der ryger i skraldespanden, er mad, der kunne have været spist, elektronik, der fortsat virker, og tøj, der ikke er slidt op.

Det er spild af ressourcer og skidt for danskerne og virksomheders økonomi, så med 72 initiativer vil ministeren have forbrugere og virksomheder til at undgå spild og minimere deres affald.

De fordeler sig på fem indsatsområder, nemlig madspild, bygge og anlæg, tøj og tekstiler, elektronik og emballage.

Miljø skal fremtidssikres

- Der er brug for et Danmark uden affald. 19. august sidste år havde vi ifølge tænketanken Global Footprint Network globalt set brugt den mængde ressourcer, som Jorden skal bruge et helt år til at genskabe.

- Resten af året trak vi over på kontoen og tærede på de ressourcer, som kommende generationer skulle have brugt. Vi skal undgå spild og minimere affald for at fremtidssikre både miljøet og vores økonomi, lyder det fra Kirsten Brosbøl.

25 millioner afsat over tre år

Strategien skal involvere hele værdikæden fra producenter over forhandlere til forbrugere i at undgå spild.

Der er afsat 25 millioner kroner over de kommende tre år til strategien, men Enhedslisten kritiserer, at der ikke følger nye penge med, og at der ikke stilles større krav.

- Det er gode initiativer, men de er næppe nok til at sikre den markante omstilling af såvel forbrug som produktion, som er nødvendig, hvis vi for alvor skal nedbringe affaldsmængden, mener miljøordfører, Per Clausen.

/ritzau/

FacebookTwitter