Minister: Jeg er ikke overbevist om, at piloter er trætte

Transportminister Henrik Dam Kristensen (S) mener, at trætte piloter selv må sige fra.

Piloter har selv et ansvar for at sige fra, når de er for trætte, mener transportminister Henrik Dam Kristensen (S). (Foto: DR Nyheder © DR Nyheder)

I sagen om de trætte og udmattede piloter tvivler transportminister Henrik Dam Kristensen (S) på, at det står så grelt til, som 21 Søndags undersøgelse påstår.

Her svarer seks ud af 10 piloter, at de har oplevet at falde i søvn under en flyvning, og det mener til eftertanke, siger Henrik Dam Kristensen. Men:

- På den anden side, så kan jeg se, at den myndighed, som kontrollerer og har haft speciel fokus på netop træthed og flyve-hviletid, ikke helt kan genkende det billede.

Piloter må selv sige fra

Ifølge transportministeren må hver pilot selv være med til at sige, hvornår nok og nok, så arbejdstiden kan blive reguleret:

- Piloterne har jo også et ansvar, og hvis man som pilot ikke føler, at man er parat til at flyve, så skal man sige fra. Det er faktisk et meget vigtigt princip, som handler om flysikkerhed.

Piloterne kan godt forstå, at selskaberne presser dem. Så det, de er bekymrede over er, hvordan reglerne er sat sammen. Hvad tænker du om det?

- Det er ikke godt. Jeg er meget optaget af, at vi har nogle klare regler, og jeg synes, det er vigtigt, at vi har fælles regler (internationalt, red), for vi flyver jo på kryds og tværs. Vi skal have regler, som er baseret på både videnskab og sund fornuft. Det har vi arbejdet på fra dansk side.