Minister klar til at øge adoptions-støtte

Adoption skal ikke være forbeholdt en lille eksklusiv elite, siger ministeren efter at prisen for at adoptere udenlandske børn er flerdoblet på få år.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) åbner for at øge støtten til at adoptere udenlandske børn (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Der kan meget vel være mere økonomisk hjælp at hente for kommende adoptivforældre.

Børne- og socialministeren lægger op til at øge tilskuddet til adoption.

- Jeg vil gerne drøfte muligheden for at forhøje statstilskuddet med ordførerne for at sikre, at det stadig kan være almindelige mennesker, som adopterer, siger den konservative Mai Mercado til DR Nyheder.

Flerdobling af gebyrer

Prisen for at adoptere et udenlandsk barn er ellers flerdoblet de sidste ti år. Derfor efterlyser Adoption & Samfund, som er en forening for adoptivfamilier, at statstilskuddet sættes op.

For ti år siden lå de samlede gebyrer på omkring 80.000 kroner for langt de fleste aftagerlande. I dag er gebyrerne steget til mellem 158.000 og 287.000, afhængig af afgiverland.

I samme periode er statstilskuddet til udenlandsk adoption gået fra 41.000 kroner i 2006 til 51.583 kroner i år. Dermed er egenbetalingen oppe på mellem 110.000 og 235.000 kroner.

Forening: Adoption skal være for alle indkomstgrupper

Adoption & Samfund frygter, at adoption kun bliver for velstillede familier hvis der ikke kommer politisk hjælp.

- Vi mener, at adoption skal være en lige mulighed for enhver dansker, uanset baggrund og uddannelse, siger Michael Paaske, der er formand for Adoption & Samfund, til DR Nyheder.

Og det er ministeren tilsyneladende enig i.

- Selvfølgelig koster det nogle penge at adoptere. Men adoption skal i min optik ikke være forbeholdt en lille eksklusiv elite. Det skal også være muligt for almindelige mennesker at adoptere, siger Mai Mercado til DR Nyheder.

Hun vil drøfte sagen med de øvrige partier i januar og lægger selv op til, at tilskuddet for eksempel kan hæves til det norske niveau, som er på omkring 74.000 kroner.

S vil fokusere på fertilitetsbehandling

Men Socialdemokratiet vil faktisk hellere bruge penge på fertilitetsområdet.

-Der er stort set ikke nogen børn der bliver frigivet til adoption. Så i stedet for at bruge pengene på den lille bitte marginale gruppe, så mener jeg at vi skal bruge penge på at undgå brugerbetaling på fertilitetsbehandling, for at så mange som muligt kan få børn af den vej, siger socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil til DR Nyheder.

Hun mener, at de stigende omkostninger dækker over en god udvikling.

- Jeg er faktisk temmelig begejstret for, at beløbet er steget, fordi det afspejler, at sikkerhedssystemerne omkring adoptionerne er blevet bedre, siger hun til DR Nyheder.

Antallet af adopterede børn er faldet markant. I 2000 kom 716 udenlandske adoptivbørn til Danmark. Sidste år var tallet nede på 97, og faldet ser ud til at fortsætte i år.