Minister: Krav om bordreservation er et 'fartbump' for smitten

Flere partier vil have afskaffet kravet om bordbestilling 30 minutter før.

På Zwei Grosse Bier Bar i Jomfru Ane Gade er barejer Henrik Foget Jensen ved at finde reservationskortene frem.

For hvis gæsterne på onsdag skal ind på hans bar til lidt fadøl og aalborgensisk afterski, skal de have bestilt bord mindst 30 minutter før.

- Jeg tænker, at det er en unødig regel, man har lavet. Og det kommer til at give os alle sammen nogle udfordringer, siger han.

- Der vil komme nogle gæster, der spørger, om de kan komme ind. Så kan de stå og kigge ind i en forretning, hvor der måske er et par borde ledige, og så må vi sige: "Nej, det kan I så ikke, for I skal lige komme tilbage om 30 minutter", og så tror jeg, folk vil sige: "hvorfor?", siger Henrik Foget Jensen.

- Vi kommer til at være kontrollanter af noget, der måske ikke giver mening, siger han.

Han er ikke den eneste, der klør sig i nakken over den seneste coronaregel, der er en udmøntning af den genåbningsaftale, der sent torsdag aften blev indgået af et bredt flertal.

Konservative: Fjollet benspænd

Flere partier i aftalen vil nu af med den regel, at restauranter, barer og fastfoodsteder med siddende gæster skal forlange en reservation, der er mindst en halv time gammel, før de må lukke folk indenfor.

De Radikales erhvervsordfører, Katrine Robsøe, kalder det "fjollet".

- Hvis du kan stå og kigge ind på en restaurant, hvor der er tomme borde, men du skal vente 30 minutter på at komme ind - det synes jeg ikke giver særlig meget mening, siger hun.

Reglen skal væk hurtigst muligt, mener Mona Juul, erhvervsordfører for Det Konservative Folkeparti.

- Jeg synes, at det krav er helt forfejlet, og det skal fjernes. Hele intentionen med aftalen var, at vi skal have åbnet restauranter og barer. Der duer det selvfølgelig ikke at gå ind og lave et så eklatant fjollet benspænd, siger hun.

Minister: Skal holde den samlede aktivitet nede

Men der er en mening med galskaben, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

- Du kan sammenligne det med en vej. Der er er også nogle gange et bump, som gør, at du ikke kommer til at køre for hurtigt, og det bump er vi nødt til at have i 14 dage, indtil vi forhåbentlig kan åbne helt op, siger han.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) begrunder krav om bordbestilling med, at eksperterne anbefaler, at genåbningen sker gradvist og forsigtigt. (arkivfoto). (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Det er med andre ord med vilje, at det skal være en smule besværligt at gå på bar og restaurant.

- Logikken er den, at når du siger, at der skal være en forudgående tidsbestilling, så er du også med til på den måde at styre den samlede samfundsaktivitet, siger Simon Kollerup, der understreger, at kontrolleret og gradvis genåbning var en del af sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

Men for mange i branchen gør kravet, at det slet ikke kan betale sig at genåbne.

Foreslår, at værter styrer tilstrømning

Blandt andet McDonald's har meldt ud, at de ikke vil åbne for spisende gæster, da de ikke kan nå at få et bordbestillingssystem klar til onsdag. I brancheorganisationen Horesta hører man den melding fra mange medlemmer.

- Der er mange, som siger, at den restriktion, der nu kommer oven i alle de andre, har vi ikke systemer, der kan håndtere, siger Katia K. Østergaard, administrerende direktør for Horesta.

I stedet har organisationen foreslået, at det er værter i døren, der skal lukke folk ind i takt med, at borde bliver ledige.

- Der er en kæmpe forskel på, om det kan foregå her og nu i døren, eller om det skal ske 30 minutter før, siger Katia K. Østergaard.

'Ingen dialog'

I den aftale om genåbning, som alle partier bortset fra Nye Borgerlige indgik torsdag, stod der i aftaleteksten, at indendørsservering kan åbne med "coronapas og forudgående bordbestilling".

Derfor har SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen beskyldt De Konservative og Radikale Venstre for at "løbe fra aftalen", når de nu vil have kravet fjernet.

Det afviser De Konservatives Mona Juul.

- Det er jo ikke naturligt, at det bliver udmøntet med et krav om 30 minutter, siger hun.

- Det er trods alt begrænset, hvor detaljeret man kan være sent om aftenen i en stor aftale. Så det er helt naturligt, at der vil være en ramme for aftalen, og så går man efterfølgende videre. Her var det partilederne (der forhandlede, red.), og så vil det typisk være sådan, at mig og de andre ordførere på erhverv har dialogen med erhvervsministeren om, hvordan vi skal gøre det, siger Mona Juul og tilføjer:

- Der har ikke været nogen dialog.

Men måske er kravet om bordbestilling ikke mejslet i sten. Det antydede erhvervsminister Simon Kollerup i hvert fald, da han her til aften blev interviewet i TV Avisen.

- Jeg er heller ikke anderledes indrettet, at hvis man kan nå den samme effekt på en anden måde, så lad os snakke om det. Det her handler bare om, at smittetrykket i Danmark ikke bliver for højt, så vi skal til at lukke ned igen, sagde han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk