Minister låser frikommuner fast, inden de er blevet sluppet fri

Frikommunernes opgave var at indsamle erfaring, som kan udbredes til andre kommuner og inspirere til lovændring.

Aabenraa, Hillerød, Silkeborg og Greve Kommuner blev sidste år udpeget til at være frikommuner på beskæftigelses- området. Det vil sige, at de kunne få lov til at gå udenom de eksisterende regler på området og prøve andre løsninger af for at få flere i job. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix Denmark)

Fire kommuner fik for et år siden besked på, at de skulle fritages fra regler på beskæftigelsesområdet. Som frikommune kunne de frit bestemme, hvordan de ville gribe opgaven an og hjælpe arbejdsløse i job.

Men inden de fire kommuner er kommet i gang, har beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen lagt forsøgene i graven.

Det var en træls besked at få, lyder det fra den konservative borgmester Jan Riber Jakobsen i Aabenraa Kommune, som var en af de kommuner, der var blevet sat fri.

- Det er ærgerligt. Man forspilder en chance for hurtigt at komme i gang med den frisættelse, som jeg tror, at alle kan få gavn af, siger han.

Eksperter skal erstatte frikommuner

Udover Aabenraa Kommune var også Hillerød, Silkeborg og Greve Kommuner udpeget til at være frikommune på beskæftigelsesområdet. I stedet skal en gruppe af eksperter nu komme med forslag til, hvordan man bedst muligt får folk i job.

Men borgmesteren i Aabenraa mener, at det giver bedre mening at nogle få kommuner prøver noget af i praksis i stedet for at en ekspertgruppe tænker nogle tanker.

- Ud af forsøgene med frikommuner – både på skoleområdet og ældreområdet – er der kommet nogle gode erfaringer, som vi kan give videre til både til de andre kommuner men også til regeringen og den lovændring, der måske skal til på nogle områder, siger Jan Riber Jakobsen.

Også hos Komunernes Landsforenings arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalg er formanden skuffet over ministerens tilbagetrækning af frikommuneforsøget på beskæftigelsesområdet.

- Det er ærgerligt, at vi ikke får mulighed for at spille ind med erfaringer fra frikommuneforsøgene i arbejdet med at gentænke beskæftigelsesindsatsen, som er i gang nu. Det er nemlig afgørende, at beskæftigelsesindsatsen fremadrettet er bygget på viden om, hvad der virker lokalt, skriver formand Peter Rahbæk Juel.

Ordfører: Frihed på vej til alle kommuner

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen har ikke haft mulighed for at stille op til interview trods gentagne henvendelser fra DR. Hun henviser i stedet til Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Jens Joel (S).

Ifølge ham er der ikke tid nok til at lave et frikommuneforsøg på beskæftigelsesområdet.

- Det giver ikke mening at lave et langstrakt forsøg i nogle kommuner, når vi om et års tid skal beslutte, hvordan den samlede beskæftigelsesindsats skal være for alle, siger han.

Men det betyder ikke, at tanken om mere frihed droppes. Tværtimod, siger Jens Joel.

- Det man gerne har villet i nogle enkelte kommuner, skal man nu have lov til i alle kommuner – altså have mere frihed. Det er det, der skal være rammen om en ny beskæftigelsesindsats, siger han.

Ekspertgruppens anbefaling skal komme inden sommerferien 2024 med henblik på, at en reform kan træde i kraft den 1. januar 2026, lyder det fra Beskæftigelsesministeriet.