Langt flere børn kan nu komme tilbage i vuggestuen og børnehaven. Sådan lyder beskeden fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).
Det sker efter Sundhedsstyrelsen søndag ændrede retningslinjerne, så man kun bør holde mindst én meters afstand og ikke to meter som hidtil.
- Det her er en markant lempelse. Der er flere børn, der vil opleve at komme tilbage i institutionerne, og der vil være markant flere steder, hvor børnene kan være i daginstitutionerne mere, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.
Større grupper bliver muligt
Selvom nogle vuggestuer og børnehaver har haft åbent siden 15. april, har der langt fra været plads til alle børn.
Nogle har slet ikke fået plads, mens andre er blevet passet på skift og på forskellige dage.
Men ministeren kan ikke sige, om der nu bliver plads til alle.
- Vi er ikke tilbage til normal. Og det tror jeg er rigtig vigtigt, at alle indstiller sig på. Det her er en forbedring. Det er en markant forbedring. Men vi er ikke tilbage til normal, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.
Og det er ikke kun afstanden mellem børnene, der er lempet på.
- De kan indgå i nogle større grupper, end de har gjort før, så man nu kan være sammen på stuer. Man må stadigvæk ikke bytte rundt på de voksne, sådan som man kunne inden corona, siger ministeren.
BUPL: 'Aben må ikke lande hos os'
Hos pædagogernes landsforbund, BUPL, tager man imod nyheden med skepsis.
De skærpede krav til rengøring og hygiejne gør, at pædagogerne måske ikke har mentalt plads eller tid til at håndtere det højere antal børn.
- Det skal jo ikke bare blive en opbevaring af børnene. Vi skal også leve op til den pædagogiske opgave, lyder det fra BUPL’s formand, Elisa Rimpler, der fortsætter:
- Derfor er vigtigt for os, at man fastholder de ressourcer, som vi har fået til ekstra rengøring. Aben må ikke lande hos os, så vi både har den pædagogiske opgave og samtidig skal følge de her meget strenge hygiejnekrav.
Om daginstitutionerne fortsat vil modtage midler til for eksempel ekstra rengøring, og hvordan de nye anbefalinger helt konkret skal tolkes i landets daginstitutioner, afventer Elisa Rimpler stadig svar på.
- Det ville være rart, hvis vi fik en overordnet instruks om, hvad der er "kan", og hvad der er "skal", så det ikke bliver den enkelte daginstitutions leder og pædagoger, der skal stå på mål for det.
Fremryk de lovede minimumsnormeringer
Elisa Rimpler understreger, at pædagogerne var meget pressede af de store børnegrupper, allerede før coronavirusset ramte landet.
- Jeg synes derfor også, at det er rigtig vigtigt, at vi får fremrykket de minimumsnormeringer, som vi er blevet lovet, så vi får en hurtigere og bedre indfasning.
Hvis ikke de lovede minimumsnormeringer fremrykkes, eller der ikke fortsat bliver givet midler til den ekstra rengøring i daginstitutionerne, er formanden meget bekymret for den kommende tid i landets daginstitutioner.
- Så ender det med, at vi øger presset på de i forvejen meget pressede vilkår for pædagogerne, og det synes jeg simpelthen ikke, at man kan være bekendt.
Tæt på fuld kapacitet
Pernille Rosenkrantz-Theil vil ikke på nuværende tidspunkt love konkrete midler, men afviser heller ikke økonomisk hjælp til daginstitutionerne, når det står helt klart, hvad der er behov for.
- Som regeringen hele tiden har sagt, så opstår der hele tiden nye ting på ryggen af de nye situationer, og så må vi jo løse det, siger hun.
Det er for tidligt at tale om forlænget barsel, som SF har foreslået i dag, eller yderligere orlov fra institutionerne.
- Nu skal vi lige give daginstitutionerne tid til at lade det sætte sig. Så kan vi se, hvor tæt det bragte os på fuld kapacitet igen, og hvilke problemer vi så står tilbage med, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.
Tirsdag morgen mødes undervisningsministeren med aktørerne på skole- og daginstitutionsområdet for at diskutere, hvordan det skal udmøntes.