Minister: Nu kan job til 16.200 kroner betale sig

For ægtepar over 30 år på kontanthjælp med børn skal der langt mindre i lønposen end tidligere for at øge rådighedsbeløbet, siger beskæftigelsesministeren.

Det kan betale sig at tage et arbejde. Også selvom jobbet er lavtlønnet. Det siger beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) på baggrund af nye beregninger.

Det kan betale sig at tage et arbejde. Også selvom jobbet er blandt de lavest lønnede i Danmark.

Det er budskabet fra beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S), efter Beskæftigelsesministeriet har regnet på, hvor meget man skal have i løn for at få en gevinst på 1.000 kroner ekstra om måneden.

I 2013 skulle den ene af parterne i et ægtepar over 30 år på kontanthjælp med børn finde et job med en månedsløn på mindst 35.000 kroner for at få 1.000 kroner mere til rådighed om måneden. Men det regnestykke er nu forældet.

I 2015 skal den ene i et kontanthjælpsægtepar i en sammenlignelig situation finde et job, der giver 16.200 kroner om måneden for at få de 1.000 kroner mere til rådighed hver måned ifølge beregninger fra Beskæftigelsesministeriet.

- Vi har fået nogle nye saglige tal, som viser, at det kan betale sig at tage et arbejde, når man er på kontanthjælp. Det, synes jeg, man skal glæde sig over, siger Henrik Dam Kristensen.

Nye regler har forældet Venstre-kritik

Venstre har flere gange kritiseret regeringen for ikke at gøre nok for at øge incitamentet til at gå fra passiv forsørgelse til fuldtidsjob.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, har flere gange fremhævet, at et ægtepar i den situation skulle finde et job med en månedsløn på 35.000 kroner for at få 1.000 kroner mere til sig selv om måneden.

Regnestykket baserer sig på et svar fra 2013 fra daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S). Men nye regler har gjort regnestykket forældet.

Med skattereformen er beskæftigelsesfradraget blevet hævet - det kan især mærkes for de laveste indkomster. Det højere fradrag for faglige kontingenter, som blev besluttet i forbindelse med finansloven for 2015, hjælper også.

Tilknytning til arbejdsmarkedet skal give gevinst

- Nu skal Venstre blive saglige i denne debat og lade være med at køre valgkampsretorik. Der er et bredt flertal inklusiv Socialdemokratiet, som er optaget af, at man skal have en gevinst ved at have tilknytning til arbejdsmarkedet.

- Og det har man nu, siger Henrik Dam Kristensen.

Spørgsmål: Men er 1.000 kroner om måneden en stor nok gevinst for at gå på arbejde, når man ser på det omkostningsniveau, vi har i Danmark?

- Det kan man altid diskutere. Men sandheden er, at i rigtig mange menneskers budget, der er 1.000 kroner om måneden meget. Og man skal huske på, at det ikke kun er en måned. Det er måned, efter måned, efter måned, vi taler om, siger Henrik Dam og tilføjer:

- Langt de fleste vil kunne mærke, at der er nogle ting i deres dagligdag, der blive nemmere, hvis de har 1.000 kroner mere til rådighed om måneden.

/ritzau/