Minister og FE opfordrer virksomheder til it-tjek efter krigen i Ukraine

Nu er der 50 millioner kroner på vej til cyberrådgivning i små- og mellemstore virksomheder.

I sidste uge kom en opfordring fra CFCS om, at virksomheder skal styrke cyberberedskabet på baggrund af situationen i Ukraine. (Foto: © DADO RUVIC, Ritzau Scanpix)

Det er ikke kun på de ukrainske slagmarker, der lige nu bliver ført en voldsom krig. Også online sidder hackere på begge sider af frontlinjen klar til at udføre angreb.

Og de cyberangreb kan vi også blive ramt af i Danmark, lyder det fra Center for Cybersikkerhed, der er en del af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

På baggrund af situationen i Ukraine opfordrer de danske myndigheder og virksomheder til at styrke deres cyberberedskab.

For selvom den nuværende situation i Ukraine ikke nødvendigvis vil betyde cyberangreb direkte rettet mod Danmark, så kan angreb rettet mod andre lande brede sig til Danmark.

Og det kan medføre omfattende skader på danske it-systemer med både store driftsmæssige og økonomiske tab til følge, vurderer Center for Cybersikkerhed.

50 millioner kroner til it-rådgivning

Den samme appel lyder fra erhvervsminister Simon Kollerup (S). Han understreger, at truslen mod den danske cybersikkerhed også før krigen var meget høj, men:

- Tiden lige nu er usikker og kalder på et ekstra fokus på, at vi får løftet vores cybersikkerhed.

- Vi ved, at der findes russiske hackergrupper, der er berygtede og som kan lægge virksomheder ned, så det er meget aktuelt at få rykket på nu, siger ministeren og tilbyder nu mindre virksomheder en udstrakt hånd til netop dét.

Erhvervsministeriet fremrykker nemlig en pulje på 50 millioner kroner, som små- og mellemstore virksomheder kan søge om, til at få lavet et tjek af deres sikkerhedssituation og tips til at styrke den.

Fra 17. marts kan danske virksomheder med under 250 ansatte ansøge Erhvervsstyrelsen om en 'voucher' på op til 50.000 kroner til rådgivning i cybersikkerhed og databeskyttelse. Pengene kommer fra EU og er øremærket til cybersikkerhed.

Puljen skal sætte turbo på sikkerheden i mindre virksomheder, der ikke råder over store, professionelle it-afdelinger, lyder det fra Simon Kollerup (S):

- Vi kan se, at fire ud af ti af de små- og mellemstore virksomheder ikke har tilstrækkelig digital sikkerhed i deres virksomheder.

- Og det er en trussel, vi kan undgå, hvis vi sætter ind nu og løfter vores forsvar ude i den enkelte virksomhed. Det skal den her pulje hjælpe med, siger han.

Uforudsigelig trussel fra Rusland

Hvis man spørger cybereksperterne, så giver det rigtig god mening at poste flere penge i cybersikkerheden netop nu.

Krigen i Ukraine betyder nemlig, at trusselsbilledet kan ændre sig med meget kort varsel, samtidig med at ingen ved, hvad russerne kan finde på.

Heller ikke professor i cybersikkerhed på Aalborg Universitet Jens Myrup Pedersen, der tilføjer, at den russiske stat og aktive hackergrupper både har evnerne og ressourcerne til 'skræmmende' cyberangreb.

- Spørgsmålet er bare, hvad Rusland og Putin gerne vil opnå, for at vi kan sige, hvilke cyberangreb, der kan ske, siger Jens Myrup Pedersen.

- Men det er så uforudsigeligt for tiden, at det eneste man kan gøre er at få lavet en generel oprustning og et 360 graders tjek af sin virksomheds it-sikkerhed.

På grund af usikkerheden omkring Rusland og krigen i Ukraine forestiller Jens Myrup Pedersen sig forskellige, mulige scenarier for cyberangreb i Danmark.

De kan både gå udover os allesammen ved at lamme kritisk infrastruktur som den danske finans- eller energibranche, men også gå specifikt mod mindre, danske virksomheder.

Det er nemlig især de små- og mellemstore virksomheder, der er sårbare for de såkaldte ransomware-angreb, hvor it-kriminelle låser virksomheders vigtige oplysninger og derefter kræver en stor løsesum for at låse dem op igen.

- Små- og mellemstore virksomheder vil være et oplagt mål, fordi de ikke har den samme viden og opmærksomhed på cybersikkerhed, som der burde være, siger Jens Myrup Pedersen.

- Derfor kunne de angreb sagtens være en hævnaktion, som er forklædt som almindelig kriminalitet, fordi man synes, vi har blandet os i krigen og sendt våben til Ukraine.

Professionel hjælp til it-sikkerhed kan dog ofte være en pebret fornøjelse, og derfor kan en offentlig pose penge sagtens få skubbet nogle af de mindre virksomheder igang med et gennemgribende tjek af deres it-sikkerhed, vurderer Jens Myrup Pedersen:

- Det kan være en hjælp til at vurdere, hvilke risici ens virksomhed har og få etableret den rigtige beskyttelse.

- Virksomhederne kommer ret langt med en grundlæggende cyberhygiejne og ved at få oprustet deres generelle viden om it-sikkerhed. For vi gør klogt i at være forberedt på lidt af hvert i øjeblikket, afslutter Jens Myrup Pedersen.