Minister om 'alvorlig' vaskebjørns-trussel: 'Danmark har pligt til at udrydde dem'

Vaskebjørnen kan overføre rabies og en særlig farlig parasit til ræve, hunde og mennesker, lyder det fra Lea Wermelin (S).

Vaskebjørnen ligner et tøjdyr fra børneværelset. Men den er en terrorist i naturen og en fare for menneskers helbred. (Foto: AFP PHOTO LOIC VENANCE © © Ritzau Scanpix)

Det kan godt være, at vaskebjørnen ser både sød og harmløs ud.

Men rent faktisk udgør den en alvorlig trussel mod biodiversiteteten og kan smitte dyr og mennesker med en farlig parasit.

Derfor tager miljøminister Lea Wermelin (S) det ganske alvorligt, at Miljøstyrelsen frygter, at vaskebjørnen snart for alvor vil bevæge sig over den tysk-danske grænse.

Det skriver hun i et svar til Folketinget på et spørgsmål fra Venstres Erling Bonnesen.

- Jeg ser med alvor på risikoen for, at vaskebjørnen kan brede sig til Danmark og udgøre en trussel mod den hjemmehørende biodiversitet. Vaskebjørnen kan også overføre rabies og en særlig farlig parasit til ræve, hunde og mennesker, lyder det i svaret.

Udgør en helt særlig trussel

Spørgsmålet fra Erling Bonnesen kommer, efter at blandt andre Miljøstyrelsen i slutningen af september slog fast, at det er et spørgsmål om tid, før vaskebjørnen kommer til at udgøre en trussel mod Danmark.

Der er nemlig set en kraftig vækst i udbredelsen i Tyskland.

- Vaskebjørnen er en fantastisk klatrer og dermed til fare for fugle og æg både på jorden og i træerne. Men når den udgør en helt særlig trussel, så er det, fordi den bærer på en farlig parasit, som kan smitte til mennesker, sagde specialkonsulent Mariann Criel fra Miljøstyrelsen til Ritzau og fortalte, at man årligt enten skyder eller tilfangetager omkring 20 vaskebjørne.

Ministeren forklarer i sit folketingssvar, at man allerede har en plan klar. Miljøstyrelsen har nemlig allerede etableret et beredskab, som kan igangsætte en hurtig indsats for at udrydde individer af vaskebjørn, når de observeres i Danmark.

Og så er der netop nu en offentlig høring i gang om et udkast til en forvaltningsplan for mink, mårhund og vaskebjørn.

- Vaskebjørnen er på EU-listen over ikkehjemmehørende invasive arter, og da arten ikke er vidt udbredt i Danmark, har Danmark pligt til at udrydde vaskebjørne, når de opdages, skriver hun.