Minister om historisk bandesag: 'Mange vil bebrejde mig, hvis volden blusser op igen'

LTF begår organiseret kriminalitet af værste skuffe, mener Søren Pape Poulsen.

Justitsminister Søren Pape Poulsen håber, at LTF vil blive forbudt ved lov. (Foto: JENS ASTRUP © Scanpix)

Grundloven er ikke til for at beskytte forbryderne, men for at beskytte helt almindelige mennesker.

Og derfor skal bandegrupperingen Loyal to Familia, LTF, der fungerer ved vold, forbydes og opløses.

Det mener justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der i dag har valgt at tiltræde en historisk sag, der betyder, at domstolene for første gang i nyere tid skal tage stilling til, om man kan forbyde en forening.

- Vi vurderer, at der ligger så god en sag, at det nu er muligt, at vi kan få dem opløst ved dom og få stoppet deres kriminelle aktiviteter, siger han.

Ifølge Rigspolitiet er LTF ikke i konflikt med nogen lige nu. Er det ikke mange kræfter at bruge på at forbyde en bande, som ikke kæmper mod nogen?

- Det er nok fordi, at mange sidder i fængsel på grund af bandepakken, og fordi de skød i gaderne blandt andet mod tilfældige mennesker. Derfor skal vi føre det her til ende, og jeg tror, at mange vil bebrejde mig, hvis disse bander blusser voldsomt op igen.

Anklagemyndigheden mener, at kunne bevise, at Loyal to Familia, som var en del af den blodige bandekonflikt i København sidste år, er en forening, der fungerer ved vold.

Det står ifølge grundloven alle borgere i Danmark frit for at danne foreninger. Men hvis foreningerne virker ved vold eller har et ulovligt formål, kan de opløses ved en dom.

Og det er netop den paragraf i grundloven, som anklagemyndigheden vil bruge i retssagen, som endnu ikke er berammet.

Fantastisk hvis LTF bliver forbudt

Søren Pape Poulsen kalder retssagen for en prøvesag og varsler, at man vil undersøge muligheden for at gøre andre kriminelle grupperinger ulovlige, hvis sagen falder ud til hans fordel.

- Det vil være helt fantastisk for politiet, hvis LTF bliver forbudt. Så vil de ikke kunne samle sig og ikke kunne rende rundt i deres bandetøj. De vil få rigtig svært ved at begå sig fremadrettet. Vi skal bekæmpe kriminalitet, og det her er organiseret kriminalitet af værste skuffe, siger han.

Politiet har tidligere sagt, at de vil få sværere ved at efterforske sager mod dem, hvis det kom et forbud, fordi det vil blive meget mere skjult. Er det i virkeligheden symbolsk og ikke noget, der kommer til at hjælpe politiet?

- Vi skal ikke have foreninger, der virker ved vold herhjemme. Det synes jeg er helt forkert. Hvis man ser mod Tyskland, hvor der er forbud mod flere bander, der kan man se, at de har meget svært ved at organisere sig, siger justitsministeren.

Facebook
Twitter