Minister om massiv svindelsag: Kontrollerne har svigtet i en uhørt grad

Det er penge, der er taget fra de allermest udsatte borgere, siger Mai Mercado.

- Jeg er selvsagt rystet over, at det i så mange år er lykkedes tilsyneladende at begå underslæb. Det er penge, som er taget fra de allersvageste i samfundet. Det er i min optik et gement tyveri, siger Mai Mercado. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Der skal placeres et ansvar for, hvordan en mangeårig betroet medarbejder i Socialstyrelsen angiveligt har kunnet begå underslæb for et trecifret millionbeløb over en periode på 16 år.

Det siger børne- og socialminister Mai Mercado (K) på et pressemøde oven på, at Bagmandspolitiet i dag har efterlyst en 64-årig kvinde internationalt, da hun er mistænkt for at have begået underslæb for 111 millioner kroner.

- Kontrollerne har i en årrække svigtet i en uhørt grad. Alt skal frem, og der skal både ryddes op og strammes op. Jeg vil afdække, om der kan placeres et ansvar for svigtet, siger ministeren.

pressemødet kom det frem, at sagen er kommet for en dag, efter at styrelsen blev opmærksom på en mistænkelig overførsel sidste år.

Ministeren blev første gang underrettet 24. september, og dagen efter satte hun en undersøgelse i gang.

Der er blevet svindlet igennem alle årene fra 2002 til 2018, og i et år var der svindlet for mere end 15 millioner kroner.

- Jeg er selvsagt rystet over, at det i så mange år er lykkedes tilsyneladende at begå underslæb. Det er penge, som er taget fra de allersvageste i samfundet. Det er i min optik et gement tyveri, siger Mai Mercado.

Har foretaget 274 overførsler

Svindlen på omkring 111 millioner er foregået ved 274 overførsler til den ansattes egen private konti. Medarbejderen er blevet bortvist, men var ikke selv til stede på arbejdspladsen, da man tog beslutningen.

Departementschefen i Socialministeriet siger, at der er tale om en 'betroet' medarbejder, der har haft særlige rettigheder til at udføre forskellige arbejdsopgaver.

Vedkommende har været 'superbruger' i systemerne, og det har været muligt at overføre pengene, uden at andre har opdaget det.

Der er lige nu to eksterne undersøgelser i gang. Den ene skal se på, hvordan sagen kunne ske. Den anden, en advokatundersøgelse, skal se på, om der kan placeres et ansvar, oplyser ministeriets departementchef, Jens Strunge Bonde.

Indtil videre kan ministeriet ikke sige noget om, præcis hvem der skulle have modtaget de mange penge.

- Men jeg kan sige, at pengene er taget fra satspuljemidler og penge, der normalt går til de allermest udsatte, siger ministeren.

Mai Mercado siger, at der for øjeblikket kun er én mistænkt i sagen. Det kan dog ikke udelukkes, at der har været flere med i den formodede svindel.