Minister om milliardbesparelser: Det er ikke odiøst

Tidligere Venstre-minister Lykke Friis, nu er prorektor for uddannelse ved Københavns Universitet, kalder uddannelsesminister Esben Lunde Larsens (V) spareplaner for en mavepuster.

Venstres uddannelsesminister, Esben Lunde Larsen. (© DR)

- Det er ikke odiøst, at uddannelsesområdet på lige fod med andre også skal holde for.

Det siger uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) til DR Nyheder, efter Politiken skriver, at regeringen vil spare milliarder på uddannelse i de kommende år.

Kritik fra flere kanter

De annoncerede besparelser, to procent årligt de kommende fire år svarende til ca. 8,7 milliarder kroner, har vakt voldsom kritik fra Danske Studerendes Fællesråd, der er bange for, at ”kvaliteten kommer til at lide et alvorligt knæk”, hvis de gennemføres.

Også tidligere Venstre-minister Lykke Friis, der nu er prorektor for uddannelse ved Københavns Universitet, kritiserer spareplanerne:

- Mavepuster! Ny mia-grønthøster på uddannelse - oven i den eksisterende. Vil gå ud over uddannelseskvalitet, skriver hun på Twitter.

https://twitter.com/lykkefriis/status/637390825870225408

Minister: ”Man kan blive mere effektive”

Esben Lunde Larsen pointerer, at uddannelsesområdet nu blot skal agere som andre instanser i det offentlige:

- Akkurat ligesom landets kommuner og sundhedsområdet har holdt for og effektiviseret, så skal vi også i uddannelsesinstitutionerne kunne effektivisere; blandt andet ved bedre tilrettelægning, bedre brug af IT, måden man indretter sine lokaler på i forhold til antal af kvadratmeter og så videre.

- Der er en lang række områder, hvor man kan blive mere effektive, mener uddannelsesministeren.

Skal vise samfundssind

Besparelserne på 8,7 milliarder kroner skal gælde gymnasier, universiteter og de øvrige videregående uddannelser.

- Nu bliver bevidstheden skærpet. Det bliver ikke nogen let øvelse, og der er ingen tvivl om, at selvfølgelig vil man kunne mærke det her i sektoren, når man gennemgår sådan en øvelse.

- Men vi skal alle sammen vise samfundssind, også på uddannelsesområdet.