Minister om testkrav på ungdomsuddannelser: Én enkelt elev skal ikke ødelægge det for alle andre

Det er frivilligt at gå på en ungdomsuddannelse, lyder det fra skolerne.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) afviser, at elever som ikke ønsker test kan modtage hjemmeundervisning. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Når de unge skal tilbage i klasseværelset på gymnasierne og ungdomsuddannelserne, skal de testes for coronavirus to gange om ugen - og det bliver ikke frivilligt, lyder det fra undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

- Hvis eleverne lader sig teste, så kan vi genåbne et gymnasium eksempelvis. Og så skal det ikke være den enkelte elev, der kan sige, at 'det vil jeg ikke', så derfor kan hele gymnasiet så ikke åbne, siger hun.

Dermed lægger hun altså op til, at i hvert fald elever på ungdomsuddannelserne kan blive nægtet adgang til undervisningen, hvis de ikke lader sig teste for coronavirus to gange om ugen.

Vil det være i orden at bortvise en elev, som ikke vil lade sig teste?

- Ja, selvfølgelig, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Skoleformand: Frivilligt at gå på ungdomsuddannelse

Undervisningsministeren taler lige nu med organisationer og skoler om, præcis hvad konsekvensen skal være, hvis man ikke vil lade sig teste. En af dem er Ole Heinager, der er formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne.

Han er helt på linje med ministeren: Tag en test eller skrub af.

- Det er frivilligt at gå på en ungdomsuddannelse, og hvis det er en foranstaltning at få en test for at møde ind, så må man få det, ellers må man få fravær, siger Ole Heinager, der også er administrerende direktør på Next Uddannelse København.

Han foreslår, at eleverne kan fremvise et bevis for, at de har fået taget en test, der var negativ på deres mobiltelefon. Og det mener han, at 99 procent af eleverne er villige til, mens enkelte må forventes at forsøge at snyde.

- Der er sandsynligvis nogle, der vil springe over, hvor gærdet er lavest, og som får lavet nogle falske test - og det må vi så se på, siger han.

Elever: Gør det nemt for os

Også hos eleverne tager man godt imod testkravet, hvis det er det, der skal til for at genåbne skolerne. Det siger Kaja Nielsen, der er næstformand for Erhvervsskolernes Elevorganisation.

Kaja Nielsen er næstformand i Erhvervskolernes Elevorganisation (pressefoto).

- Vi er rigtig glade for, at man prioriterer at få eleverne i skole igen, så vi kan se på det sociale og faglige efterslæb. Og hvis det er to test, der skal til, må vi som elever acceptere det, siger hun.

Men det må ikke tage for lang tid at få taget en test, understreger elevorganisationen.

- Vi håber, at man vil gøre det nemt for eleverne særligt på de meget store skoler, hvor der er 800 elever, så de ikke skal bruge for meget tid på det, siger Kaja Nielsen.

Ingen smuthuller

Det seneste år har mange skoler vist, at det er muligt at undervise elever, som sidder hjemme bag skærmen. Men den erfaring hjælper ikke elever, som ikke vil testes to gange om ugen.

Hos Danske Erhvervsskoler og Gymnasier afviser man nemlig, at der kan blive tale om fjernundervisning til dem, der potentielt ikke vil have en test. Det samme gør undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Jeg forestiller mig ikke, at det kommer til at være sådan, at en gymnasieelev der ikke vil lade sig teste, så i stedet kan modtage undervisning derhjemme, siger hun.

- Der er i forvejen ordensreglementer på skolerne, som man skal følge, når man deltager i undervisningen, og jeg synes, man skal se det i forlængelse af det. Og så kan vi så glæde os over, at der kommer nye test.

Der kommer en aldersgrænse for, hvornår elever skal testes to gange om ugen, men den ligger endnu ikke fast. Børne- og Undervisningsministeriet oplyser dog, at der på grund af undervisningspligten sandsynligvis ikke vil gælde samme regler i Folkeskolen og tilføjer, at testsystemet fortsat er under afklaring.