Minister om unges 'alarmerende' kokainforbrug: 'Jeg vil indkalde alle eksperter'

Flere end 24.000 unge mellem 15 og 25 år har taget kokain inden for den seneste måned, viser rapport.

- Det er forebyggelse, der er det helt afgørende, og når der er en sådan vækst, så er forebyggelsen slået fejl, siger Magnus Heunicke om de unges kokainforbrug. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

- Det er en alarmerende stigning, og at forbruget er vokset så meget, det kalder på handling.

Sådan lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), efter at en ny rapport har vist, at dobbelt så mange unge som for fem år siden tager kokain.

Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet har spurgt lige over 3.000 unge mellem 15 og 25 år om deres brug af rusmidler. I alt har tre procent svaret, at de har taget kokain inden for den seneste måned. Det skriver Politiken.

- Hvor det tidligere var en gruppe unge med sociale og psykiske vanskeligheder, der tog kokain, så breder det sig nu. Det er også blandt unge ned til 9. og 10. klasse og unge på de videregående uddannelser, siger professor Mads Uffe Pedersen, som har været med til at lave undersøgelsen.

Forebyggelsen er slået fejl

Udviklingen i unges kokainforbrug får alarmklokkerne til både at bimle og bamle hos det danske sundhedsvæsens øverste chef.

For ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke skal der gøres noget nu, hvis udviklingen skal vendes. Han hæfter sig særligt ved, at der er brugere af kokain helt ned i folkeskolealderen.

- Det er forebyggelse, der er det helt afgørende, og når der er en sådan vækst, så er forebyggelsen slået fejl. Vi kan se, at det ikke kun er i Danmark, der er denne alvorlige stigning, men også i andre vesteuropæiske lande og i USA, siger Magnus Heunicke.

Hvad vil du nu gøre for at komme disse problemer til livs?

- Jeg vil indkalde alle eksperter og Sundhedsstyrelsen og bede dem kortlægge, hvad vi skal gøre nu, og hvad vi kan lære af erfaringer fra andre lande, siger han.

Kan du sætte penge af til yderligere fokus på området?

- Jeg vil ikke afvise noget i dag. Lad os få eksperterne ind og deres ideer. For der er ikke nogen tvivl om, at hvis vi sidder på hænderne, så vil stigningen fortsætte, og vi kan risikere, at vi taber en hel ung generation til misbruget, siger Magnus Heunicke.