Minister om vellykket kontanthjælpsprojekt: Vi skal sprede det til andre jobcentre

Et nyt forskningsprojekt har hjulpet udsatte kontanthjælpsmodtagere væk fra offentlig forsørgelse.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) mener, at det nye forskningsprojekt er med til at vise, at "der er en vej frem" for de udsatte kontanthjælpsmodtagere. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Et stort forskningsprojekt, som er foretaget i 10 forskellige kommuner blandt 2.400 kontanthjælpsmodtagere, har vist sig at give pote.

Resultaterne fra projektet viser nemlig, at de mest udsatte kontanthjælpsmodtagere lettere kommer i arbejde, når de udfylder et spørgeskema hver tredje måned, hvor de vurderer deres egne evner inden for 11 specifikke områder.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er begejstret for de positive resultater fra forskningsprojektet og vil nu arbejde videre med dem, fortæller han til DR Nyheder.

- Det afgørende med de nye forskningsresultater er, at vi nu får spredt den viden og ikke mindst sikrer, at de forskellige jobcentre rundt om i landet bruger de redskaber, som forskningen nu viser virker.

Flere penge til forskning

Derfor vil Troels Lund Poulsen blandt andet se på, om de politiske partier ved udmøntningen af satspuljen for 2018 skal sætte flere penge af til at støtte projekter, som kan hjælpe kontanthjælpsmodtagere væk fra offentlig forsørgelse.

- Vi skal se på, om det ikke er nogle af de satspuljemidler, som skal gå til at formidle denne forskning og understøtte de gode resultater, der nu er skabt, siger ministeren.

Derudover ønsker ministeren, at flere end de blot 10 kommuner, som har været med i forsøgsordningen, hopper med ombord.

Netop dette arbejde er ministeren gået i gang med, så der kan ske noget med det samme og ikke først, når satspuljen skal udmøntes, fortæller han.

- Jeg har nu bedt Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering om at sørge for, at det gode budskab, som nu er forskningsmæssigt dokumenteret, bliver spredt rundt til landets jobcentre, så man kan gå i gang med at lade sig inspirere af de resultater.

Skal ikke parkeres på offentlig ydelse

Ifølge beskæftigelsesministeren er forskningsprojektet vigtigt, da man nu med dokumenterede resultater retter fokus på de svageste kontanthjælpsmodtagere, som har brug for hjælp.

- Det er vigtigt, vi ikke giver op på nogle mennesker i samfundet og bare parkerer folk på en offentlig ydelse og lader dem være dér, siger Troels Lund Poulsen.

Derudover håber ministeren, at den nye forskning også kan hjælpe dem, som ikke længere skal være på kontanthjælp, men som eksempelvis er for syge til at arbejde.

- Hvis der er nogen, som skal på førtidspension eller på en anden offentlig ydelse, er det vigtigt, de får lige præcis den ydelse, de skal have, fremfor at sidde i et kontanthjælpssystem måske gennem mange år, siger ministeren.

Han håber derfor, at jobcentrene nu kan få redskabet til både at få de såkaldte aktivitetsparate i arbejde, men også hjælpe de kontanthjælpsmodtagere, som ikke har mulighed for at være en del af arbejdsmarkedet.