Minister: PET har sagt god for, at kvinde og børn hjemtages fra lejr i Syrien

Evakuering af kvinde og børn er nært forestående, og derfor holder minister fast i beslutning.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) siger, at PET ingen sikkerhedsmæssige indvendinger har imod, at kvinden og hendes børn hjemtages fra Syrien. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Trods heftig kritik fra alle sider i Folketinget, holder udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fast i at hjemtage en kvinde og hendes børn til Danmark fra en fangelejr i Syrien.

Og det sker, selvom det er kommet frem, at kvinden ifølge myndighedernes vurdering har dobbelt statsborgerskab, og at hun derfor ifølge regeringens egen politik burde være blevet frataget sit danske pas.

- Her er vi i en situation, hvor vi gør en undtagelse, fordi der er nogle særlige omstændigheder i den her sag, siger Mattias Tesfaye til DR.

Han henviser blandt andet til, at evakueringen er meget tæt på.

- Vi står foran evakueringen af nogle børn. Det er meget nært forestående, siger han.

Før sommerferien blev det besluttet, at kvinden i lighed med to andre kvinder og deres børn kunne komme til Danmark fra lejre i Syrien, der huser familier fra de tidligere IS-kontrollerede områder.

Minister: Blev oplyst for en måned siden

Imens fik fire andre kvinder med dobbelt statsborgerskab frataget deres danske statsborgerskab og afslag på at komme til Danmark. Tesfaye siger, at han først for en måned siden blev gjort opmærksom på, at kvinden også havde et andet statsborgerskab.

Men nu er det for sent at ændre beslutningen, siger han.

Han understreger dog, at ministeriet har været i dialog med Politiets Efterretningstjeneste (PET) og spurgte, om det kan udgøre en sikkerhedsrisiko at tage kvinden og hendes børn til Danmark.

- Det er vigtigt at sige, at de har ikke nogen indvendinger af sikkerhedsmæssig karakter, der gør, at vi ikke skal fortsætte med den evakuering, som altså er nært forestående, siger han.

- Der er nogle børn, der er på vej til Danmark. Derfor har vi valgt at stå fast på den beslutning, som vi traf før sommerferien, fastslår ministeren.

'Kaotisk forløb'

Flere af Folketingets partier har ellers kritiseret, at regeringen med sagen bryder sine egne principper.

- Det viser et forløb, der er kaotisk, og et forløb, vi kunne have undgået, siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

Konservatives udenrigsordfører, Marcus Knuth, kalder det et "løftebrud", da statsminister Mette Frederiksen flere gange har sagt, at de kvinder med dobbelt statsborgerskab ikke skal hentes hjem fra de syriske lejre.

De to partier har kaldt udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i samråd om sagen. Han siger, at han ser frem til at kunne fortælle mere om sagen i fortrolighed til Folketingets partier.

- Det er ikke for at stå og være unødigt hemmelighedsfuld, men der er nogle særlige omstændigheder i den her sag, siger han.

- Vi står foran en evakuering, som er nært forestående, og vi har ikke nogen indvendinger af sikkerhedsmæssig karakter fra efterretningstjenesten. Det er det, jeg kan sige for rullende kameraer, og så vil jeg gerne for lukkede døre over for Folketinget i fortrolighed fortælle, hvad jeg yderligere kan omkring den her sag, siger han.