Minister: Praktiserende læger skal hurtigere opdage kræft

Det tager ofte meget lang tid, før patienter får stillet en kræftdiagnose hos deres læge, viser undersøgelse.

Sundhedsminister Nick Hækkerup vil have de praktiserende læger til hurtigere at stille en kræftdiagnose (arkivfoto). (Foto: Liselotte Sabroe © Scanpix)

Praktiserende læger skal blive bedre og hurtigere til at opspore symptomer på kræftsygdomme.

En ny opgørelse fra Sundhedsministeriet viser ifølge Berlingske, at borgere skal henvende sig et utal af gange til deres egen læge, før den frygtede sygdom bliver opdaget.

Det skal der rettes op på, mener sundhedsminister Nick Hækkerup, og han vil blandt andet opruste de praktiserende lægers viden om kræft og gøre det lettere for lægerne at henvise patienter til undersøgelser på hospitalerne.

Flere lægebesøg end andre

- Vi kan se, at patienter, der får konstateret kræft, har flere lægebesøg end andre, før de får stillet en kræftdiagnose. Det understreger, hvor vigtigt det er, at de praktiserede læger har den viden og de værktøjer, der skal til, så de kan opdage kræftsygdommene så tidligt som muligt, siger Nick Hækkerup til avisen.

I flere år er der afsat ekstra penge til at styrke indsatsen på kræftområdet, men alligevel er der fortsat problemer med hurtigt at få stillet en diagnose. Det kan skyldes, at mange af de yderligere ressourcer er gået til at udvide hospitalernes kapacitet til stråle- og kemobehandlinger samt til indkøb af dyr medicin.

24 lægebesøg før diagnose

Undersøgelsen fra Sundhedsministeriet viser, at personer, som viser sig at lide af kræft, i gennemsnit har henvendt sig 24 gange til deres læge i de to år op til, at diagnosen blev stillet.

Kræftens Bekæmpelse drager to konklusioner af opgørelsen fra ministeriet: Den viser, at danskerne faktisk reagerer og søger hjælp, når de opdager faretruende symptomer.

Men den bekræfter også organisationens egen opfattelse af, at ikke alle praktiserende læger er lige gode til at opdage kræftsygdomme hos patienterne.

/ritzau/

FacebookTwitter