Minister rasende efter kostskoleafsløringer: "En kæmpe katastrofe"

Styrelse førte ikke ’rettidigt’ og ’tilstrækkeligt tilsyn’ med den omstridte Havregården Kostskole.

Der har i årevis været problemer med hårde stoffer, fysisk og psykisk vold og seksuelle overgreb blandt børn på kostskolen Havregården i Gilleleje.

- At den ene hånd ikke ved, hvad den anden hånd gør, mener jeg er en kæmpe katastrofe.

Så klar var børne -og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theils (S) kritik af blandt andet sin egen 'Styrelse for Undervisning og Kvalitet' (STUK), da hun i dag var kaldt i samråd om sagen om Havregården Kostskole.

Ministerens kritik kommer efter, at P1 Dokumentar kunne afsløre, hvordan der i årevis har været problemer med hårde stoffer, fysisk og psykisk vold og seksuelle overgreb blandt børn på kostskolen Havregården i Gilleleje.

Men de forskellige tilsyn, der skulle holde øje med skolen, delte aldrig viden om de kritiske forhold, som de opdagede.

Blandt andet blev både Socialtilsyn Hovedstaden og STUK først opmærksomme på en række kritiske rapporter fra Arbejdstilsynet, da P1 Dokumentar præsenterede dem for oplysningerne i oktober måned.

Styrelse beklager fejl

I 2019 blev STUK samtidig advaret om, at Socialtilsyn Hovedstaden mente, at der var svigt af børnene, højt fravær og overgreb elever i mellem på Havregården kostskolen i Gilleje. Men advarslerne fik ikke STUK til at indlede et tilsyn med kostskolen.

Noget undervisningsministeren i dag kalder kritisabelt:

- Der bliver spurgt, om jeg er tilfreds med de forskellige tilsyn, og om jeg er tilfreds med STUKs indsats, og der er svaret ’nej', det er jeg ikke, siger Pernille Rosenkrantz-Theil (S) under samrådet.

Ifølge ministeren så blev hun først orienteret om de kritisable forhold på Havregården i oktober måned, og dermed var hun uvidende om den advarsel, som hendes eget ministerium lå inde med i år.

I en redegørelse sendt til Folketingets børne- og undervisningsudvalg beklager STUK nu, at de ikke handlede på advarslerne:

’Styrelsen beklager, at den ikke rettidigt og tilstrækkeligt resolut tidligere i år har håndteret sit tilsyn i denne sag samt medvirket til et tilstrækkeligt samarbejde med socialtilsynet.’

Behov for ny lovgivning

I den 24 sider lange redegørelse konkluderer STUK, at der fremover skal være et tættere samarbejde mellem de forskellige tilsyn.

Derfor er der ifølge STUK behov for at kigge på lovgivningen:

- De involverede myndigheder vil udarbejde et fælles forståelsespapir om snitflader og ansvarsfordeling, procedurer for underretning af hinanden, løbende møder, hvor koordinering sikres, står der i redegørelsen.

I alt er der fem forskellige tilsynsmyndigheder, der skal holde øje med en skole som Havregården. Her har de manglende advarsler mellem myndighederne ikke været godt nok, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) på samrådet.

- Risikoen for at vigtig viden falder mellem to stole, er relativ stor, siger ministeren.

Derfor vil børne- og undervisningsministeren kigge på at indføre et såkaldt dobbelt alarmsystem, hvor de forskellige tilsynsmyndigheder koordinerer og holder øje med hinanden.

- Hvis man havde et dobbelt alarmsystem, som jeg taler for, så skulle de (tilsynsmyndighederne, red.) alle sammen have reageret, hvis der var én myndighed, som ikke gjorde, hvad den skulle, siger Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Kræver endnu et samråd

Hverken Mette Thiesen (NB) og Ellen Trane Nørby (V) var tilfredse med børne- og undervisningsministerens svar på samrådet.

- Jeg sidder stadig tilbage, og undrer mig gevaldigt over, at det sejler i ikke bare ét, men tilsyneladende i flere ministerier, hvor man ikke ved, hvad der foregår, når det er nogle ret konkrete og alvorlige sager, som tilsyneladende ligger i meget lang tid uden at komme videre i systemet, siger Mette Thiesen fra Nye Borgerlige.

De to mener heller ikke, at de havde fået alle oplysninger i sagen inden samrådet.

Blandt andet manglede en ny redegørelse fra Arbejdstilsynet, der siden 2013 har beskrevet alvorlige problemer med Havregården.

Derfor vil oppositionspartierne have endnu et samråd om Havregården.

- Jeg føler ikke, at vi er kommet til bunds i den her sag. Så jeg håber, vi får muligheden for at genoptage dialogen om den konkrete sag, siger Ellen Trane Nørby.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) kom på samrådet med et tilsagn om, at hun gerne ville stille op til et endnu et samråd om Havregården.

FacebookTwitter