Det kommer ikke på tale at ændre i kræftpatienters lovbundne rettigheder.
Heller ikke selvom de ifølge erfarne kirurger og cheflæger er en del af årsagen til, at patienter uden en kræftdiagnose venter meget længe på behandling.
Sådan lyder det fra indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).
- Jeg er helt uenig i, at kræftområdet fylder for meget. Det er helt afgørende for mig som sundhedsminister, at landets kræftpatienter og pårørende har vished for hurtig hjælp og behandling. Derfor er jeg ikke klar til at hælde deres rettigheder ud med badevandet, siger hun.
Lægernes opråb om kræftpatienterne kommer på et tidspunkt, hvor hospitalsvæsenet er presset til det yderste.
Og når kræft fylder så meget, betyder det ifølge lægerne, at en patient som Gert Lyksborg fra Brøndby kommer til at vente halvandet år på at få fjernet sin stomi.
Sophie Løhde, en patient som Gert Lyksborg har ventet i halvandet år på at få fjernet sin stomi. Han får at vide, at kræft tager ressourcerne. Er det fair?
- Der er ikke tvivl om, at alt for mange patienter venter for længe. Den kedelige virkelighed er opstået efter corona, hvor ventelister fik lov til at vokse. Derfor har vi også taget initiativ til at lave en akutplan for at få udvidet kapaciteten i sundhedsvæsenet:
- Det er ikke for sjov, at vi har stærke rettigheder på kræftområdet. Det er, fordi vi tidligere har set, hvordan det hele skred, og hvor patienterne var tabere. De ventede og ventede, mens sygdommen udviklede sig.
Kæmpe udfordring med lange ventelister
Men det er ifølge lægerne rettigheder til kræftpatienter, der betyder, at andre patienter må vente længere i et sundhedssystem, hvor man ikke kan klare det hele inden for rimelig tid?
- For mange år siden besluttede vi, at kræft er en akut sygdom, og derfor skal man også have nogle sikre patientrettigheder, som også giver vished for hurtig behandling.
- Det er ikke lig med, at vi ikke også skal sikre, at andre patienter også får en god og rettidig behandling. Der har vi en kæmpe udfordring, blandt andet med alt for lange ventelister i vores sundhedsvæsen. Det har vi travlt med at få nedbragt, siger ministeren.
Men vi er blevet meget klogere på kræftområdet, og ifølge lægerne ved de nu, at de 14 dages ventetid ikke er vigtigt for alle kræftpatienter. Er det så ikke forkert at holde fast i de 14 dage for næsten samtlige kræftformer?
- Vi skal altid sikre, at vi bruger ny viden, herunder fremtidige muligheder for anvendelse af for eksempel kunstig intelligens. Det er vi i fuld gang med i forbindelse med kræftplan 5. Det er bare ikke det samme som at sige, at vi skal hælde nogle rettigheder ud med badevandet. Det er jeg ikke indstillet på.
Men ville det ikke være smart at kunne differentiere bedre, alt efter hvor tidskritisk en kræftsygdom er?
- Jeg er som sundhedsminister meget optaget af at sikre, at landets kræftpatienter har stærke rettigheder. Derfor er jeg kritisk over for at begynde at forringe dem. Og det er muligt at differentiere i dag med patientens samtykke, siger ministeren.
Flere vil få kræft
Så du anerkender ikke, at kræft tager mange ressourcer i et hospitalsvæsen, hvor der lige nu er for lav kapacitet?
- Kræftområdet tager mange ressourcer. Og det er med god grund. Flere får kræft, og det kommer vi til at se vil fortsætte. Det er afgørende for mig, at de fremskridt, vi har set igennem de seneste 10-20 år, ikke sættes over styr. Vi har også taget initiativ til kræftplan 5, så vi er parate til at investere massivt i kræftområdet.
Så patienter uden kræftdiagnoser må fortsat væbne sig med tålmodighed?
- Jeg køber ikke præmissen om, at fordi man som sundhedsminister er optaget af at sikre vores kræftpatienter gode rettigheder, så er man ikke optaget af at sikre, at øvrige patienter selvfølgelig får et ordentligt tilbud.
- Vi har blandt andet indgået en aftale om en akutplan med regionerne for at få nedbragt ventetiderne, siger Sophie Løhde.