Minister rystet over tvangs-sterilisering

For første gang nogensinde står ét af ofrene for det omfattende racehygiejne-program, der blev gennemført i Danmark frem til 1967, frem i en avis.

Socialministeren er berørt af historien om ét af ofrene for det omfattende racehygiejne-program, der blev gennemført i Danmark frem til 1967. Ofret står nu frem i en avis.

For 62 år siden blev den nu 80-årige Karoline Olsen steriliseret med tvang, fordi myndighederne anså hende for at være sinke. Dengang var hun 18 år, skriver Berlingske Tidende og B.T. Søndag.

Danske læger steriliserede i årene 1929-1967 omkring 11.000 unge danskere - en lang række af dem med tvang.

I 1948 blev Karoline Olsen offer for den tvangslov, der gjorde det muligt for den danske stat at interne folk på åndssvageanstalter, og først lukke dem ud igen, når de accepterede at blive steriliseret.

Ofrene blev typisk anset for at være småt begavede, »sinker« eller åndssvage i forskellig grad. Holdningen var, at især de dårligt begavede kvinder ikke måtte få børn, da det ville degenerere befolkningen.

Berørt minister

Socialminister Benedikte Kiær siger, at historien om Karoline Olsen berører hende dybt.

- Det er en forfærdelig historie. Det er rystende læsning og det giver mig gåsehud at høre, hvordan vi behandlede mennesker som Karoline Olsen. Jeg føler meget stærkt med det afsavn, hun føler i dag. Hendes historie viser tydeligt, hvor godt det er, at vi i dag har fået et andet menneskesyn i Danmark, siger hun til Berlingske Tidende og B.T.

I Danmark mener regeringen, at indgrebene var fuldt lovlige, da de blev gennemført, og at der derfor ikke er grund til at give ofrene hverken undskyldning eller erstatning.