Minister skal redegøre for tankfly på dansk flybase

Flyvende tankstationer kan betyde, at regnestykke om støjerstatning til F-35-naboer skal laves om.

Forsvarsministeren skal redegøre for, hvor mange Nato-tankfly der skal gå i luften fra Flyvestation Skrydstrup. (Foto: © ho, Scanpix)

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) må redegøre for, hvor mange Nato-tankfly der skal gå på vingerne fra Flyvestation Skrydstrup.

Det forlanger regeringens støtteparti Enhedslisten, efter det er kommet frem, at Nato udbygger den danske flybase for 100 millioner kroner, så militære tankfly kan operere fra basen.

- Der er grund til at frygte, at der kommer til at være meget mere aktivitet på basen i de kommende år. Derfor vil jeg have ministeren til at redegøre for, hvor mange Nato-tankninger der kommer til at finde sted, siger forsvarsordfører Eva Flyvholm (EL).

Nato udbygger for 100 millioner

Det er Nato, der har udpeget Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland som en flybase, der kan håndtere militære tankfly som et led i forsvarsalliancens forstærkningsstyrker.

Det betyder, at der skal udbygges for 100 millioner kroner på flyvestationen. Blandt andet skal der bygges et parkeringsområde med tankningsanlæg og supplerende brændstoftanke for at tilgodese tankflyenes større behov for optankning.

Byggeriet begynder næste år og skal efter planen stå færdigt i 2023. Det bekræfter Forsvarskommandoen.

Dermed bliver tankfly-anlægget færdigt samme år, som de nye og mere støjende F-35-kampfly begynder at flyve fra Skrydstrup.

Afstemning om støj-erstatning torsdag

I næste uge ventes Folketingets partier at godkende en lov, der blandt andet tilbyder de støjramte naboer en økonomisk kompensation eller tilbud om frivilligt opkøb.

Radikale Venstre er en del af forligskredsen bag lovforslaget om støjkompensation, der er på Folketingets dagsorden på torsdag.

- Hvis det senere viser sig, at støjgenerne bliver større, end Forsvarsministeriet har beregnet, så må vi tilbage og kigge på den kompensation, vi har givet til borgerne for at se, om den skal ændres, siger Martin Lidegaard (RV).

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) siger, at der allerede er taget højde for støjen fra de kommende tankfly i støjkompensationen til 250 millioner kroner.

- Der er indsat en ventil i aftalen om støjkompensation. Så hvis det viser sig, at flyvemønstrene er anderledes end det, der har ligget til grund for aftalen, så er der en mulighed for at lave en genberegning, siger Trine Bramsen (S).

I videoen herunder siger forsvarsminister Trine Bramsen (S), at Natos forstærkningsstyrker også giver tryghed for Danmark.