Minister slår fast: PSO-afgiften skulle ikke afskaffes

PSO-afgiften var ikke erklæret ulovlig og dermed tvang EU ikke Danmark til at afskaffe den, lyder det fra energi-, forsynings- og klimaministeren. Netop det argument blev ellers brugt af flere Venstre-politikere op til afskaffelsen.

Energi- forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V), bekræfter, at det havde været tilstrækkeligt at justere PSO-ordningen, som nu er afskaffet. (Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix 2016) (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

PSO-afgiften skulle ikke afskaffes, lyder det nu fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Flere Venstre-politikere og medier har ellers gentagne gange fortalt, at PSO-afgiften, der går til grøn omstilling, var erklæret ”ulovlig” af EU, og at det derfor var en ”bunden opgave” for regeringen at afskaffe den.

DR2-programmet Detektor kunne dog i starten af december afsløre, at det ikke var en bunden opgave fra EU, at Danmark skulle afskaffe PSO-afgiften. Og nu slår energi-, forsynings- og klimaministeren det altså også fast. Det havde været tilstrækkeligt at justere ordningen.

Kommissionen foreslog omlægning

Ministerens udmelding kommer i et skriftligt svar til Folketinget, hvor det fremgår, at Europa-Kommissionen har peget på flere mulige løsninger på, hvordan kunne Danmark kunne justere ordningen frem for at afskaffe den:

- Der skulle findes en løsning, hvor man enten kunne afskaffe PSO-systemet eller foretage justeringer i PSO-systemet i form af en åbning af PSO-støtteordninger over for udlandet, lyder det fra ministeren.

Kommissionen peger blandt andet på, at Danmark kunne have valgt at forlænge den midlertidige PSO-ordningen, hvor Danmark har åbnet op for støtte til udenlandske virksomheder.

På trods af kommissionens forslag om blot at justere PSO-ordningen har flere Venstre-politikere ellers gentagne gange fortalt, at det var en "bunden opgave" for Danmark at afskaffe ordningen.

Se professor i energiret på Syddansk Universitet Bent Ole Gram Mortensen kommentere på politikernes påstande i klippet nedenfor.

Statsminister kaldt i samråd

Lars Christian Lilleholt bekræfter også, at PSO-afgiften ikke er erklæret ulovlig af EU:

- Fra dansk side har man siden 2014 indgået i en tæt dialog med Kommissionen om at finde en langsigtet løsning fra 2017. Denne proces har betydet, at Kommissionen formelt ikke har rejst en traktatkrænkelsessag mod Danmark ved EU-domstolen for at få erklæret det nuværende PSO-system traktatstridigt, skriver ministeren.

Efter Detektor afsløring har Alternativet valgt at kalde Statsminister Lars Løkke Rasmussen i samråd om mediernes omtale af PSO-ordningen, og partiets pressechef har som privatperson samtidig klaget til pressenævnet.

Se hele faktatjekket af politikernes påstande om PSO-afgiften her.

Her er de faktatjekkede citater fra politikerne:

  • Claus Hjort Frederiksen (V): ”Vi er jo kommet i en tvangssituation, idet vi jo har et energiforlig, og finansieringsdelen af den er blevet underkendt, så vi står med et forlig, hvor der ingen finansiering er. Og det har jo ligesom bragt os i en tvangssituation, der gør at vi skal løse den her opgave.” (TV Avisen, 17. november 2016)

  • Jacob Jensen (V): ”Det her har været en ekstraordinær situation, hvor PSO-afgiften var erklæret ugyldig eller ulovlig fra EU-systemets side, og derfor skulle den væk.” (Deadline, 17. november 2016) & ”Vi har haft en pligtopgave, som, at afskaffe PSO-afgiften, det har EU krævet af os.” (Deadline, 17. november 2016)

  • Lars Løkke Rasmussen (V): ”Med mindre man vil stoppe den grønne omstilling, så er det simpelthen en bunden opgave, at vi skal finde noget der erstatter PSO. Og derfor er der ikke andre veje at gå, end at flytte det her ind på finansloven.” (TV Avisen, 26. maj 2016) & ”PSO-afgiften, den er i strid med EU’s regler” (TV Avisen, 1. juli 2016)