Minister står fast på Den Digitale Prøvevagt: Trods protester slipper eleverne ikke

Elever, it-eksperter og politikere er bekymrede for sikkerheden i 'Den Digitale Prøvevagt'.

Datatilsynet har af egen drift iværksat en undersøgelse af Den Digitale Prøvevagt, der skal afklare, om programmet overhovedet er lovligt. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Undervisningsministeriets program til overvågning af skriftlige eksamener i gymnasiet, Den Digitale Prøvevagt, bliver ikke droppet og bliver en obligatorisk del af de skriftlige eksamener til sommer som planlagt.

Det slår undervisningsminister Merete Riisager (LA) fast efter flere dages kritik af programmet.

I første omgang var det en gymnasieelev med tekniske færdigheder, der havde fundet en mulig brist i programmets sikkerhed.

Derefter meldte it-eksperter sig på banen med kritik af programmet, og senest har Socialdemokratiet og SF opfordret Undervisningsministeren til at droppe Den Digitale Prøvevagt.

Men den opfordring bider ikke på Merete Riisager.

- Jeg tror, at risiciene er talt vel rigeligt op. For der er ikke nogen, der har intentioner om at indsamle data på eleverne, siger hun og fortsætter:

- Det er fint, at vi har en kritisk debat om det, men vi har også et problem, vi skal have løst. Vi har en eksamenssituation, som i dag er alt for uafgrænset med for meget snyd, siger hun.

Generalprøve startet i dag

Programmet havde generalprøve landet over i dag, hvor tusindvis af elever satte sig i prøvelokaler med deres private computere, som de skriver terminsprøver på.

Og det er altså de private computere, som eleverne skal have installeret Den Digitale Prøvevagt på, når de skriftlige eksamener skal besvares til sommer.

Al data, der bliver indsamlet, bliver opbevaret i fire måneder på en server hos Amazon i Irland.

- Eksamenssituationen er ikke privat. Det er en overvåget situation. Det har den alle dage været, og det skal den fortsat være. Når eksamen er blevet digital, så skal overvågningen også være digital, siger ministeren.

Efter kritikken af programmet og manglende viden om, hvilke data det indsamler, havde en gruppe elever taget initiativ til at boykotte det - og dermed terminsprøverne, da de ville blive dumpet uden programmet.

Det nåede dog ikke at blive nødvendigt, da Undervisningsministeriet i går præciserede, at programmet ikke var et krav ved terminsprøverne.

Derfor vides det heller ikke, hvor mange elever, der har haft programmet installeret i dag.

- Det, man har ønsket ved terminsprøverne, var at lave en test. Både for at se, hvad der sker, når mange logger på samtidig, men også for at se, om der er nogle ting, der skal rettes, siger Merete Riisager.

Datatilsynet undersøger programmet

Kritikken af de potentielle sikkerhedsbrist i programmet har fået Datatilsynet til af egen drift at iværksætte en undersøgelse.

Det betyder, at ministeriet skal svare på en række spørgsmål, så Datatilsynet kan vurdere, om elevernes data er beskyttet godt nok - og om programmet overhovedet er lovligt.

- Hele den tekniske afklaring må nogle eksperter tage sig af, i forhold til hvordan og hvorledes tingene kører. Lige nu er der så stor opmærksomhed om det her program, som bliver gennemlyst på alle mulige måder, siger undervisningsministeren.

Merete Riisager hæfter sig særligt ved, at skriftlige eksamener altid har været en situation, der bliver overvåget, så det i sig er ikke nyt, mener hun.

- Det er selvfølgelig nyt, at det gælder alle gymnasieelever, og så er der nogle, der har interesseret sig meget for det og tænkt helt ud i yderste potens af, hvad der kan ske. Der er ingen, der er interesserede i elevernes privatliv. Det eneste, vi har interesse i, er om de snyder til eksamen, siger hun.

Sagen kort

  • En gymnasieelev, der også er web-udvikler, opdagede i sidste uge, at der kan være risiko for overvågning ude fra, og at programmet henter flere personoplysninger, end ministeriet har fortalt.

  • Selvom ministeriet allerede har rettet fejl i systemet, er elever stadig i tvivl om, hvor meget data programmet indsamler på hvilke tidspunkter, og om deres privatliv er sikret, når programmet er installeret.

  • Det har fået adskillige elever til at protestere højlydt over, at programmet skulle testes ved terminsprøverne.

  • Historierne om de potentielle sikkerhedsbrister har fået Datatilsynet til at sætte en undersøgelse af programmet i gang.

  • Den undersøgelse vil betyde, at ministeriet skal svare på en række spørgsmål, så Datatilsynet kan vurdere, om programmet beskytter elevernes data godt nok.

  • Direktør for Styrelsen for IT og Læring har i dag erkendt, at kommunikation om programmet og indsamlingen af data ikke har været klar nok.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter