Minister: 'Stensikker' sammenhæng mellem Sverige og eksplosion ved Skattestyrelsen

Med øget grænsekontrol vil regeringen stoppe svenske kriminelle.

Kriminalitet kender ingen grænser, og i dag meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S), at regeringen vil afsøge mulighederne for at indføre bedre grænsekontrol mod Sverige.

Sverige, og i særdeleshed Malmø, har i en længere periode været plaget af bandekriminalitet, eksplosioner og likvideringer.

I går aftes anholdt politiet en 22-årig svensk mand i relation til eksplosionen ved Skattestyrelsen - tirsdag i sidste uge. En 23-årig svensk mand er samtidig internationalt eftersøgt for sin rolle i sagen.

Justitsminister Nick Hækkerup bekræftede her til aften i TV Avisen, at der er en 'stensikker' forbindelse mellem Sverige og eksplosionen ved Skattestyrelsen - tirsdag i sidste uge.

Bombe plantet af svenskere

Skattestyrelsens facade blev ødelagt ved eksplosionen, der var så høj, at ruder knustes og rystede i området. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Ólafur Steinar Rye Gestsson)

- Helt konkret i forhold til bomben ved Skattestyrelsen, der er det jo svenskere, der er kørt over og placeret bomben, og så er kørt tilbage til Sverige igen, så der er det jo helt evident, at der er en forbindelse, siger justitsministeren:

- Der er stensikker forbindelse i sagen om Skattestyrelsen, og der er jo i øvrigt også andre ting, der indikerer, at der er forbindelse.

De "andre ting", som Nick Hækkerup nævnte i interviewet, er for eksempel det dobbeltdrab på to svenskere, der fandt sted i Herlev i juni, hvor tre svenske teenagere efterfølgende er anholdt.

- Der er nogle banderelationer, som går på tværs af Øresund, og som jo er overordentlig skræmmende, siger justitsministeren.

Chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov fortæller om de mistænkte svenskere:

Svensker tidligere ustraffet

Der er nedlagt navneforbud i sagen om bomben ved Skattestyrelsen. Det er derfor begrænset, hvad offentligheden kan få at vide om de to sigtede svenske mænd - og det er endnu ikke klart om de to har banderelationer.

Den ene er ustraffet, mens den anden har en dom for vold, som han fik efter et slagsmål med en kammerat.

Ifølge DR Nyheders oplysninger bor den 22-årige med sine forældre i en forstad til Malmø.

Til Ekstra Bladets reporter har den anholdtes mor sagt, at hun mener, at hendes søn er uskyldig:

- Han er for dum til at lave en bombe, lød det.

Han arbejder på sin fars restaurant, mens den 23-årige har arbejdet på et bilværksted, og stillede i 2014 op til kommunalvalget for et parti på venstrefløjen, skriver TV2.

Det står heller ikke klart, hvad motivet bag eksplosionen var, eller hvordan de to sigtede forholder sig i sagen.