Minister: Syrienkrigere skal tilbagebetale offentlig forsørgelse

32 syrienkrigere har været på overførselsindkomst, mens de har været i Syrien. Beskæftigelsesministeren vil have hver en krone retur til de offentlige kasser.

Borgerkrigen i Syrien trækker vovemode unge fra Europa og Danmark til at kæmpe mod det siddende styre. Billedet her er fra modstandsbevægelsen under en offensiv ved militærbasen al-Mastouma. (Foto: Khalil Ashawi © Scanpix)

Det går ikke, at danske statsborgere kæmper i borgerkrigshærgede Syrien, mens der overføres sociale ydelser til deres konti.

Det understreger beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S), efter oplysninger fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Beskæftigelsesministeriet har vist, at 32 danske syrienkrigere har fået kontanthjælp eller dagpenge for 378.999 kroner, mens de kæmpede i Syrien.

- Når PET orienterer os, kontakter vi kommunen eller a-kassen. Vi sikrer os, at der bliver fulgt op på det af a-kassen eller kommunen. Det er helt uacceptabelt, at man tager af sted som hellig kriger, siger Henrik Dam Kristensen til Ritzau.

Afgjort 22 sager

DR har aktindsigten, som viser tallene, i hænde.

Den viser, at der i størstedelen af sagerne er lagt en plan for tilbagebetaling. Den sker i form af sanktioner eller karantænetimer eller ved at skære i kontanthjælpen.

- I 22 sager er der truffet afgørelse om tilbagebetaling og sanktioner, står der i en orientering fra PET.

Flest penge kommer fra kommunekassen

I et enkelt tilfælde er der sket politianmeldelse for bedrageri.

- Er der foregået noget lovligt, skal det politianmeldes. Det skal der ikke herske nogen som helst tvivl om. Pengene skal betales tilbage. Det danske samfund skal på ingen måde understøtte en hellig kriger, lyder det fra Henrik Dam Kristensen til Ritzau.

I 30 af de to 32 sager har syrienkrigerne fået penge udbetalt fra kommunen, mens de har været udsendt.