Minister til gymnasier med højt fravær: Få styr på det

Nye data om fravær skal få skoler til at håndtere problemet.

(Arkiv) Undervisningsminister Merete Riisager (LA) retter nu en anklagende pegepind mod de gymnasier og HF-uddannelser, hvor elevfraværet er i top. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) retter nu en anklagende pegepind mod de gymnasier og HF-uddannelser, hvor elevfraværet er i top.

Der skal styr på fraværet, og eleverne skal mere i skole.

Sådan lyder beskeden, efter en statistik fra Undervisningsministeriet viser, at danske gymnasie- og HF-elever i gennemsnit ikke er i skole 9,1 procent af tiden.

- De steder, hvor tallene stikker af, skal man have lavet en indsats. Det er uanset, hvilken opgørelsesmetode der bruges. Så skal man sørge for, at eleverne kender reglerne og ved, hvad der forventes, siger undervisningsminister Merete Riisager.

Data viser store forskelle

Statistikken viser, at der er stor forskel på, hvor meget fravær de enkelte uddannelsessteder har.

De bedste ligger på seks procent, mens de dårligste har mere end 21 procents fravær i gennemsnit.

- Der er nogle, der ligger under seks procent, og det er jo sindssygt flot. Men det kan også godt være, at der er nogle almindelige gymnasier, der ligger omkring 12 procent, og så må alarmklokkerne ringe. For det kan ikke være et udtryk for almindeligt forekommende fravær, siger Merete Riisager.

Ny bekendtgørelse for fravær

I efteråret bekendtgjorde Undervisningsministeriet, at fravær skal opgøres på en ensartet måde, så hvis man eksempelvis kommer et minut for sent, gælder det som fravær for hele lektionen.

Den ensretning er dog ikke nået at komme med i de nye tal, der fortsat er baseret på, hvordan praksis for fravær er på de enkelte uddannelsesinstitutioner.

Alligevel mener Merete Riisager, at de nye data er relevante.

- Man kan sagtens bruge dem som pejlemærker, fordi uddannelsesstederne kan få en lokal snak om, hvor det er, man befinder sig på skalaen. Det, jeg har gjort, er udelukkende at sørge for, at der er en åbenhed om tallene, siger undervisningsministeren.

Hos interesseorganisationen Danske Gymnasier understreger man, at tallene fra ministeriet ikke fortæller meget nyt, idet fraværspakken fra efteråret endnu ikke er med i materialet.

- Jeg tænker, at de nye tal skal bruges som en slags udgangspunkt for fremtidige målinger. Det er sådan set det eneste, man kan bruge dem til på nuværende tidspunkt, siger formand Birgitte Vedersø, der understreger, at mange uddannelsesinstitutioner i forvejen arbejder med fraværet.

Facebook
Twitter