Minister til kommende politikadetter: I er ikke et b-politi

En 'lille, men udvalgt' skare begyndte i dag på omdiskuteret uddannelse.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) bød i dag de første politikadetter velkommen på Politiskolens nye uddannelse, der varer et halvt år. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Med justitsministerens egne ord var det en "lille, men udvalgt skare", der i dag begyndte på den nye politikadet-uddannelse, der skal lette arbejdspresset fra landets betjente.

Kun 56 unge er optaget på uddannelsen, og i dag stod de i deres civile sweatshirts og jeans pænt opmarcheret i gymnastiksalen på politiskolen i Brøndby, hvor justitsminister Søren Pape Poulsen (K) bød dem velkommen.

Og ministeren understregede kraftigt, at de nye kadetter, der skal aflaste politiet ved at tage sig af blandt andet bevogtning af potentielle terrormål og grænsekontrol ikke er andenrangs politifolk.

Det er min store drøm at blive betjent. Det har det været siden, jeg var fjorte

Thea GREEN LARSEN, KOmmende politikadet

- Vi har kun et politi i Danmark, og så har vi forskellige medarbejdergrupper, sagde Søren Pape Poulsen og manede alle rygter til jorden om, at kadetterne skal være "sådan en slags b-politi".

- Det er ikke bare forkert - det er direkte uanstændigt overfor en ny og vigtigt medarbejdergruppe, som får politimyndighed, og som Danmark er afhængig af, hvis vi forsat skal være et af verdens mest trygge og sikre lande, sagde justitsministeren.

Det var ambitionen, at 125 politikadetter kunne begynde på den nye uddannelse i dag, men kun 56 ud af 470 ansøgere er blevet optaget. En stor del valgte ikke at gå videre til optagelsesprøven, mens over halvdelen af ansøgere ikke bestod den fysiske test. Ud af de 55, der i dag valgte at påbegynde uddannelsen, er 5 ifølge Ritzau kvinder.

19-årig: Vi tager det med et smil

En af dem er 19-årige Thea Green Larsen, der har en gymnasial uddannelse og vil bruge kadet-uddannelsen som erhvervserfaring, indtil hun er er gammel nok til som 21-årig at søge ind på politiets basisuddannelse.

- Det er min store drøm at blive betjent. Det har det været siden, jeg var fjorten, fortæller hun.

Hun ser frem til de fremtidige politikadet-opgaver, der blandt andet kan bestå af grænsekontrol, udsendelse af afviste asylansøgere eller transport af personer i politiets varetægt.
- Jeg ser mig selv i de roller som en god kandidat. Jeg er meget empatisk. Jeg er ikke sådan en, der bare skal buldre derudaf. Så det tager vi med et smil, og vi lærer jo herude, hvad vi skal og hvad vi ikke skal, siger hun.

I alt skal 345 politikadetter uddannes over de næste to år.