Minister ved, at nattog er et sats - men vil have dem tilbage om to år

Transportminister Benny Engelbrecht (S) vil genindføre nattog som et alternativ til flyrejser.

Nattogene skal tilbage på de danske skinner. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Det skal igen være muligt at stige på toget i Danmark. Læne sig tilbage i sovekupéen, lukke øjnene og vågne op til morgenkaffe i et andet land.

Om få år håber transportminister Benny Engelbrecht (S), at det igen vil være muligt at rejse med nattog som et alternativ til flyrejser.

- Sammen med Sverige, Tyskland og muligvis Belgien vil vi indføre grænseoverskridende nattog, siger han.

Håbet er, at der inden for to til tre år kører nattog igennem Danmark. Men det er en lang proces, og det kræver mange penge.

Derfor er ministeren gået i dialog med Sverige, Tyskland og Belgien for at skabe ruter, der har påstigning i Sverige, hvorefter toget skal fortsætte mod København, Odense og Kolding og derefter videre til Hamborg og Bruxelles.

Og det kan togpassageren Kaj Julen godt se det smarte i.

- Det er mere bæredygtigt at køre med tog, og det er utrolig let. Et fly bruger en masse brændstof, siger han.

Transportministeren er sammen med støttepartierne blevet enige om at genindføre nattog for at have et grønt alternativ til de længere rejser.

- Jeg tror, der er et helt andet fokus på de grønne rejsemønstre nu. Der er en helt anden basis i dag end for fem år siden for at gøre det, siger Benny Engelbrecht.

En dyr investering

Indtil 2014 afgik der nattog fra København til flere europæiske storbyer.

Men i slutningen af 2014 besluttede DSB at udfase nattogene, fordi økonomien var for dårlig. Derfor har nattogene været indstillet de sidste fem år, fortæller Lars Kjerulf Petersen, seniorforsker i miljøsociologi fra Aarhus Universitet.

- Der har været nogle, der gerne ville tage toget, men ikke nok til at operatørerne syntes, at der var økonomi i det for dem, forklarer han.

Men i fremtiden vil det formentlig ikke være DSB's tog, der skal bruges til langdistancerejserne.

I stedet vil det være svenske tog, der kører igennem Danmark.

Og det er en god idé, mener Poul Kattler, formand for græsrodsbevægelsen Rådet for Bæredygtig Trafik. Sidste år startede han en underskriftsindsamling sammen med sine svenske kollegaer for at få nattogene tilbage.

- Vi var klar over, at tiden var ved at være moden til at lægge pres på politikerne og beslutningstagerne, så vi kunne få nattog igen. Set i lyset af ønsket om at rejse grønnere, så har togene jo fået en renæssance, siger han.

Men selvom nattogene kan være tilbage på de danske skinner i 2022-2023, så er der stadig behov for at tænke i mange flere togruter i Europa.

- Vi synes, det er rigtig godt, at der kommer nattog til Danmark. Det var på tide. Men nu skal vi jo ikke bare glæde os til, at de første tog kommer. Vi skal også tænke fremad, så vi kan erstatte en masse flyvninger med togruter, siger Poul Kattler.

'Den gode rejse'

Det er dog ikke nemt at skifte flyruterne ud med togrejser.

Hvis nattogsrejserne skal have succes, er der behov for en adfærdsændring af danskernes opfattelse af den gode rejse, siger Lars Kjerulf Petersen seniorforsker i miljøsociologi fra Aarhus Universitet.

- Noget af det, der skal ændre sig, er vores forestilling om den gode rejse. At den gode rejse ikke nødvendigvis behøver at være til Florida eller Australien, men at den også kan gå til destinationer, der er tættere på, siger han.

For selvom mange danskere tænker mere på miljøet end tidligere, så er der lang vej endnu.

- På den ene side er der høj klimabevidsthed, men den slår ikke altid over i folks handlinger. Og på rejser er afstanden mellem klimabevidsthed og handling ret stor. Derfor er det vigtigt, at produktet er rigtig godt og rigtig tiltrækkende, lyder det fra Lars Kjerulf Petersen.

Der er forskellige ting, man kan gøre for at ændre på adfærd, og én af de ting er økonomien. Prisen betyder noget for at få folk tilbage i togene, mener Lars Kjerulf.

- Der skal meget til, før folks adfærd bliver ændret. En ting er økonomiske virkemidler. Der er ikke nogen skatter på flybenzin, og det gør en forskel.

Men det sværeste er at få folk til at lære ny adfærd og give forbrugerne nye forestillinger om, hvad der er 'det fede' at gøre, fortæller Lars Kjerulf.

Sats at indføre nattog igen

Transportministeren erkender, at det er et sats at genindføre nattogene. Men han håber på, at det lykkes.

- Når vi prøver noget nyt og satser på noget grønt, er der altid risiko for, at det viser sig, at der ikke er passagerer nok. Så har vi i hvert fald prøvet det af. Der er en stor interesse – også i Sverige for at bruge det her produkt, siger Benny Engelbrecht.

På Københavns Hovedbanegård er de ventende passagerer positive over for idéen om nattog i Danmark, selvom flyet stadig er tiltrækkende.

  • Sofie Rasmussen, studerende: Hvis jeg helt selv kunne vælge, ville jeg nok vælge flyet, fordi det er hurtigere. Men nu ved jeg, at det er super klima-belastende, så jeg tager toget.
  • Aon Kosini, maskinmester: Jeg ville vælge et fly. Jeg er ikke vant til at kunne tage tog, men det kan da godt være, at jeg ville bruge det, hvis det er muligt.
  • Selma Rolskov Pedersen, pædagog: Jeg ville nok tage et nattog, fordi det er bedst for klimaet, og man kan lige så godt tage toget, når man ikke skal så langt.
  • Sara Winther, studerende: Det er ikke det mest miljørigtige valg, men hvis jeg skal være ærlig, ville det være flyet, men jeg er ikke afvisende over for nattog. Prisen har jo også meget at sige.
1 / 4