Minister vil afskaffe karakterbonus: 'Karakterer skal afspejle faglighed ikke hurtighed'

Det skal ikke længere være muligt for studerende at gange deres snit ved at gå hurtigt i gang med at læse.

(ARKIV) Uddannelsesminister Tommy Ahlers (V). 65.000 unge får i dag at vide, at de er kommet ind på videregående uddannelse. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

1,08 kan du som studerende gange dit gennemsnit med, hvis du maksimalt holder to sabbatår.

Men den regel vil uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) gerne afskaffe. Reglen afspejler nemlig ikke de studerendes faglighed, men deres hurtighed.

- Karakterer skal afspejle den enkeltes faglighed, og det gør karaktersystemet hele vejen igennem. Bortset fra den her karakterbonus, for den afspejler hurtighed. Derfor vil jeg gene se, om vi kan arbejde på, om vi kan få den fjernet, lyder det fra ministeren.

Det samme gav et politisk flertal uden om regeringen udtryk for i foråret, og efter sommerferien skal partierne derfor diskutere ordningens fremtid.

- Jeg vil gerne prøve at samle Folketingets partier til at se på, om vi skal afskaffe den karakterbonus, siger Tommy Ahlers.

Reglen om de 1,08 har eksisteret siden 2010. Bonussen udløses, hvis du som studerende søger optagelse på videregående uddannelse inden for to efter den eksamenstermin, hvori dit eksamensbevis er udstedt.

Det betyder, at bonussen i år udløses for de ansøgere, der har afsluttet deres afgangsgivende ungdomsuddannelse i 2016, 2017 eller 2018.

Snit på mere end 12

Godt 65.000 håbefulde unge får i dag besked om, at de er optaget på en videregående uddannelse. De bliver i udgangspunktet optaget på baggrund af deres karaktergennemsnit.

7-trins karakterskalaen går fra -03 til 12, og med 1,08-bonussen og andre bonusordninger kan de studerende opnå et gennemsnit over 12.

Det kræver eksempelvis et gennemsnit på 12,2 for at blive optaget på International Business- uddannelsen på CBS, der er det højeste adgangskrav for videregående uddannelser i år.

De andre karakterbonusordninger afhænger af, om du har flere højniveau-fag, end det man som minimum skal have på sin ungdomsuddannelse.

- Der er to andre karakterbonusser, som afhænger af antallet af valgte højniveaufag. De afspejler netop fagligheden, og dem har jeg det fint med, siger Ahlers.

Snittet bliver ganget med henholdsvis 1,03 for ét ekstra fag på højniveau og 1,06 for to ekstra højniveau-fag.

Alle studier med flere kvalificerede ansøgere end studiepladser har en adgangskvotient - altså et karakterkrav. Det gælder i år 48 procent af uddannelserne.

Hvis karaktergevinsten fjernes, forventes det at skubbe karakterkravene ned.

Opdateret: Det fremgik tidligere af artiklen, at du kan gange dit gennemsnit med 1,08 procent, hvis du søger ind på videregående uddannelse inden for to år. Det er ikke korrekt. Man kan sige, at man kan lægge otte procent oveni i sit gennemsnit.

Facebook
Twitter