Voldsommere vejr får regeringen til at bremse byggeri med 'hundedyr og møgbesværlig' klimasikring

De senere års voldsommere og vådere vejr kommer nu til at begrænse byggeri nær vandet i Danmark.

Det er ikke alle steder nær vandet, hvor det i fremtiden skal være muligt at bygge. Regeringen er med flere partier i ryggen på vej med et nyt forslag, der vil begrænse mulighederne i risikoområder. (Foto: Jeppe Bruun Christensen.)

Selvom lysten til at bygge langs vandet er stor, kan der om få år være danskere, som kommer til at spejde ekstra langt efter den hav- og fjordudsigt, som mange finder attraktiv.

Minister for byer- og landdistrikter Morten Dahlin (V) varsler et lovforslag, som fremadrettet kommer til at begrænse byggeri i områder med risiko for oversvømmelse.

- Vi kommer til at ændre lovgivningen, så der fremadrettet vil være områder i Danmark, hvor det i dag er tilladt bygge, men hvor man i fremtiden ikke kan, siger han.

Det skyldes, at det i de områder vil være for dyrt og besværligt at lave den tilstrækkelige klimasikring, der i fremtiden kan holde byggeriet fri for oversvømmelse.

I går kunne DR fortælle, hvordan en kortlægning viser, at der siden 2000 er opført rundt regnet 7.000 bygninger i områder, hvor Kystdirektoratet vurderer, at der er risiko for stormflod eller oversvømmelse fra vandløb hvert 100 år.

Men havvandet stiger på grund af klimaforandringer, og DMI forudser, at en stormflod, som ramte Danmark sidste år og var en såkaldt 100-årshændelse kan ske hvert andet eller tredje år frem mod år 2100.

Det er netop de seneste års voldsomme vejrhændelser, herunder stormfloden i oktober 2023, som har aktualiseret det kommende lovforslag. Flere eksperter har allerede varslet, at danskerne skal vænne sig til voldsommere vejr og flere oversvømmelser i fremtiden.

Og regeringen åbner altså med aftalen op for mere byggeri i områder, hvor der ikke er en tilsvarende risiko, forsikrer ministeren.

- Som samfund har vi en interesse i, at vi ikke tillader en masse byggeri i områder, som er hundedyre og møgbesværlige at sikre mod oversvømmelse, siger han og understreger dog, at danskere stadig vil kunne bo nær vandet og nyde havudsigten.

Minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin understreger, at det forsat skal være muligt at bygge nær vandet i Danmark. Men ikke alle steder. (Foto: © Thomas Traasdahl, Ritzau Scanpix)

Den varslede begrænsning blev vedtaget i en politisk aftale fra oktober mellem regeringen, Konservative og Dansk Folkeparti. Aftalen indeholder flere dele, men til lige præcis punktet om en skærpelse af planlovens regler om klimatilpasning er også Liberal Alliance med. Regeringen forventer at begynde behandling af loven i løbet af i år.

Strammer op

I dag er det landets kommuner, der vurderer, om der må opføres byggeri langs vandet i eksempelvis havne eller nær havet.

Men ifølge partierne bag den politiske aftale om planloven er der stor forskel på, hvordan kommunerne vurderer risikoen for oversvømmelse i deres områder. Dermed er der også risiko for, at der ikke bliver truffet de rette tiltag til at reducere risikoen for, at byggeriet bliver skadet.

- Kommunernes udpegning af fareområder kan således variere fra kommune til kommune, og der kan dermed være risiko for, at kommune- og lokalplanlægningen giver mulighed for byggeri uden tilstrækkelig imødegåelse af risikoen for skader fra oversvømmelse og erosion, lyder det blandt andet i aftalen fra oktober.

Men det skal fremadrettet være slut, fastslår ministeren.

- Det er netop det, vi gerne vil lave om. Vi vil sikre, at der er ensartethed på tværs af kommunerne, så vi får det samme datamateriale at arbejde med. Vores planlovsaftale er skruet så smart sammen, at vi tillader mere byggeri der, hvor det er ufarligt, mens vi strammer op, hvor det er farligt, og hvor der er risiko for oversvømmelse.

Ifølge ministeren bliver det derfor et krav, at der kan skabes de tilstrækkelige afværgeforanstaltninger de steder nær vandet, hvor der i fremtiden skal bygges.

- Man har en forpligtelse som kommune til at være opmærksom på, at der tænkes diger eller andre foranstaltninger ind. Vi har ikke en interesse i som samfund at tillade dyrt byggeri, der bliver oversvømmet hvert eller hvert andet år. Det skal man tænke over som kommune, siger Morten Dahlin.

Eksperter ser klart behov

Lovforslaget møder også opbakning hos KL.

Her anerkender formand for Kultur-, Erhverv- og Planudvalg, Johan Brødsgaard (RV), at folk risikerer at gå fra hus og hjem på grund af klimaforandringer.

- Hvis vi kan forudse, at det kommer til at ske, så skal vi ikke give lov til at bygge der, siger han.

Formanden understreger, at kommunerne har rettet et større og større fokus på de udfordringer, der følger med det voldsommere vejr.

- Klimaudfordringer kommer tæt på og det skal vi tage ind i vores beslutninger om udvikling af boligområder.

Også flere eksperter ser behovet for politiske krav til byggeri langs vandet i Danmark, da de mener, det er yderst problematisk at bygge i områder, hvor der er risiko for oversvømmelse.

- Det er positivt, at regeringen vil sætte nogle krav til, hvilke foranstaltninger man skal have, når man bygger i risikoområder, siger Lasse Bech Knudsen, der forsker i klimatilpasning ved Aarhus Universitet.

Sebastian Mernild, professor ved Syddansk Universitet, mener ikke, at det er klogt at bygge i områder, hvor der er risiko for oversvømmelser. Blandt andet fordi de vil komme hyppigere i fremtiden. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Det samme mener Sebastian Mernild, professor i klimaforandringer ved SDU og tidligere medlem af FN's klimapanel.

- Hvis man ønsker at bygge i den kystnærezone, hvor vi ved at havet kommer til at stå højt under stormflod, så skal der naturligvis være klare retningslinjer og lovmæssige krav til, hvordan man bygger i de områder, siger han.

Ifølge ministeren vil lovforslaget blive fremsat i Folketinget i løbet af 2025 og 2026.