Minister vil finde løsning for museer i pengenød

Flere museer skal overraskende tilbagebetale millioner til feriefond, men minister lover at løse problemet.

Fregatten Jylland er blandt de museer, der betragtede penge fra Arbejdsmarkedets Feriefond som en gave. Men der var tale om et lån, som nu kræves tilbagebetalt. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Museer skal ikke stå i en situation, hvor de må lukke eller pantsætte deres bygninger, mener beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

Ifølge flere medier er mindst 30 museer mødt af et krav om tilbagebetaling af millionlån til Arbejdsmarkedets Feriefond.

- Jeg kan konstatere, at nogle museer er blevet bragt i en trist situation. Derfor vil jeg nu indkalde de partier, der støttede lovforslaget, for at drøfte nogle af de uhensigtsmæssige konsekvenser, vi ser nu, siger Troels Lund Poulsen.

Der er tale om et bredt politisk flertal, der for flere år siden aftalte at overføre 360 millioner kroner fra Arbejdsmarkedets Feriefond til staten.

Det har angiveligt fået fonden til at ændre praksis og varsle, at en række lån givet til museer landet over betales tilbage.

Ifølge Berlingske drejer det sig om lån for op mod 900 millioner kroner.

Lovforslaget blev stillet af daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), og aftalen blev indgået mellem den daværende SR-regering, SF, V og K.

Troels Lund Poulsen har ikke taget stilling til, om lånene skal forlænges eller eftergives.

/ritzau/