Minister vil have pant på tyske dåser

Miljøminister Troels Lund Poulsen går nu målrettet efter at lave en aftale med Tyskland, så grænsehandlende skal betale pant af de dåseøl og dåsesodavand, de køber i grænsebutikker.

400 millioner dåser strømmer hvert år fra Tyskland til Danmark. (Foto: Holger Madsen- DR Syd)

Miljøminister Troels Lund Poulsen vil have løst problemet med tyske dåser, der ender i Danmark. Det skriver Jyllands-Posten.

400 millioner øl- og sodavandsdåser strømmer årligt ind fra Tyskland, hvor danske grænsehandlende slipper for at betale pant. Og dåserne er et alvorligt problem, siger Troels Lund Poulsen:

- Mange af de her dåser bliver ikke afleveret tilbage til pantsystemet, og det betyder, at mange af dem ligger og flyder i naturen. Det er skidt for naturen, ikke mindst for dyrene, som vi oplever går og spiser af de her dåser.

Eksporterer belastning

Ministeren vil nu bede sin tyske kollega om at sætte handling bag et løfte om at få styr på dåserne.

- Jeg har nu skrevet til min tyske kollega og sagt, at nu må Tyskland spille ind med en model til, hvordan vi kan sikre, at vi ikke har det her problem, hvor Tyskland groft sagt eksporterer miljøbelastningen til Danmark, siger Troels Lund Poulsen.

Pant ude - penge hjemme

Miljøministeriet lægger op til en helt ny model, hvor der betales pant på dåserne i Tyskland, og hvor kunden kan få pengene tilbage i Danmark.

Og tyskerne er umiddelbart positive overfor ideen, oplyser den danske ambassadør i Berlin, Carsten Søndergaard, som har været på diplomatisk rundrejse for at bearbejde tyskerne.

Begejstrede købmænd

Formanden for grænsekøbmændene, Erik Holm Jensen, er begejstret.

- Det er det bedste forslag, jeg har hørt længe. Vi har ingen intention om at være med til at svine i den danske natur. Og hvis man indfører et system, der gør, at kunderne kan få godtgjort den pant, de betaler i Tyskland, i Danmark, er det meget positivt, mener Erik Holm Jensen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk