Minister vil have redegørelse fra kommuner i pædofilisag

Kommuner har været inkompetente i deres behandling af pædofilisag, siger Mai Mercado.

Mai Mercado (K) vil bede Albertslund og Brøndby Kommune om at redegøre for deres sagsbehandling i en omfattende pædofilisag. (Foto: Torben Christensen /Scanpix © Sarah Christine Nørgaard)

Albertslund og Brøndby Kommune kan se frem til et brev fra børne- og socialminister Mai Mercado (K) i kølvandet på den omfattende pædofilisag, som bliver afdækket i DR1-dokumentaren 'De skjulte overgreb'.

Ministeren vil bede kommunerne om en redegørelse, efter at flere eksperter har kritiseret de to kommuner for ikke at leve op til lovgivningen og for ikke at hjælpe sagens ofre hurtigt nok.

- En ting er at opdage, at ens barn har været udsat for seksuelle overgreb. En anden ting er at opdage, at man ikke får den hjælp, som står tydeligt beskrevet i lovgivningen, at man har ret til. Det er jo helt forfærdeligt, siger Mai Mercado.

Lovpligtigt med børnehuse

Når en kommune har mistanke eller viden om et seksuelt overgreb mod et barn, og politiet er involveret, er det lovpligtigt at bruge de såkaldte børnehuse i forbindelse med en børnefaglig undersøgelse af barnet.

I sagen fra den københavnske vestegn er den 48-årige Per Pedersen blev idømt forvaring for at have krænket og voldtaget 28 børn i en periode på 20 år.

Overgrebene blev begået i en børnehave og i en spejderklub, og Per Pedersen filmede overgrebene. Først et år efter anholdelsen af Per Pedersen fik det første barn fra Albertslund Kommune psykologhjælp.

Børnepsykologer konstaterede, at den dengang 4-årige dreng havde angst og traumer som følge af overgrebene. Flere andre børn fra sagen har fået konstateret lignende lidelser.

- Loven lægger meget klart rammen for, at man skal sende børnene til børnehuset i det her tilfælde. Det er beskæmmende, at det ikke er sket her. Kommunerne har potentielt ødelagt de her børns liv. Det har ikke været et spørgsmål om ond vilje fra kommunernes side, men et spørgsmål om inkompetence, siger Mai Mercado.

Hun vil nu afvente, at de to kommuner redegør for forløbet i deres sagsbehandling.

S: Regeringen må følge op

Borgmester i Albertslund Kommune, Steen Christiansen (S), erkender, at kommunen har fejlet i sagen.

- Det ultimative ansvar ligger hos kommunalbestyrelsen og mig, det er der ikke nogen tvivl om. I praksis ligger ansvaret for at overholde lovgivningen hos ledelsen af familieafdelingen. Jeg må konstatere, at den nødvendige viden ikke været tilstede og man ikke har gjort det, man skulle. Det er stærkt beklageligt, siger borgmester Steen Christiansen.

Hos Socialdemokraterne mener socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil, at det er alt for vagt, at ministeren beder kommunerne om en redegørelse.

- En lovgivning virker jo kun, hvis man også som regering tager lovgivning så alvorligt, at man tvinger kommunerne til at rette ind. Så længe ministeren bare sidder og beder om redegørelser og ser til, så kommer vi jo ingen vegne, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

I 2013 blev det politisk besluttet at nedsætte regionale børnehuse som en del af en stor overgrebspakke. I børnehusene sidder specialister klar til at udrede børn, der har været udsat for overgreb.

Pernille Rosenkrantz-Theil mener, det er nødvendigt at kulegrave, hvordan kommunerne generelt håndterer seksuelle overgreb på børn.

- Børnehusene var et kæmpe skridt i den rigtige retning, men det er ved at være fem-seks år siden nu, så selvfølgelig skal vi ind og kigge efter, hvordan det fungerer, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Kalder ministre i samråd

Også i Dansk Folkeparti vil socialordføreren havde klare svar fra regeringen på, hvordan man vil sikre sig, at kommunerne overholder loven.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at børnene og deres forældre har skullet vente så lang tid på hjælp. Da vi lavede overgrebspakken, var der bred politisk enighed om, at børnehusene ville gøre en stor forskel. Jeg vil have et svar fra socialministeren og justitsministeren på, hvad regeringen vil gøre. Derfor kalder jeg dem begge i samråd, siger Karin Nødgaard, socialordfører i Dansk Folkeparti.

FacebookTwitter