Minister vil have Sundhedsstyrelsen til at undersøge forbud mod energidrikke til børn og unge

Sundhedsminister Sophie Løhde kalder norsk forbud for børn og unge under 16 år for 'interessant' og vil se nærmere på danske forhold.

Allerede i 2018 indførte supermarkedskæden Lidl sit eget forbud. Går kunderne forbi hylder med energidrikke hos supermarkedskæden Lidl, vil de se på prisskiltet, at de kun kan købes, hvis man er 16 år og opefter. (Foto: © (C) DR)

Rettelse 12. juni: Det fremgik tidligere ved en fejl i artiklen, at forbuddet i Norge er vedtaget. Men der er tale om, at et flertal i Stortinget har bedt den norske regering gennemføre et forbud.

I Norge er børn og unge lige så vilde med energidrikke som mange af deres danske jævnaldrende.

Men de norske politikere i Stortinget er i fredags blevet enige om at indføre et forbud mod salg af energidrikke til børn og unge under 16 år. Det skyldes de norske børn og unges stadigt stigende forbrug og advarsler om sundhedsmæssige konsekvenser, eksempelvis søvn- og koncentrationsbesvær, som følge heraf.

Den norske udvikling får nu sundhedsminister Sophie Løhde (V) til at efterspørge en undersøgelse af, om et lignende forbud giver mening i Danmark.

- Jeg synes, det er interessant, at Norge griber det an på en anden måde. Derfor vil jeg bede Sundhedsstyrelsen række ud til nordmændene, så vi kan høre nærmere om baggrunden for deres tiltag, udtaler ministeren i et skriftligt svar sendt til DR Nyheder.

Hun har ikke haft mulighed for at stille op til et interview for uddybende spørgsmål. Ministeren siger dog, at vi herhjemme allerede har klare anbefalinger.

Blandt andet fraråder Fødevarestyrelsen, at børn overhovedet drikker energidrikke.

Og så mener Sophie Løhde også, at forældrene har et ansvar for at holde øje med, hvad deres børn indtager.

Flere partier bakker op

Partier fra både rød og blå side af Christiansborg giver over for DR Nyheder udtryk for, at de også ønsker et forbud undersøgt nærmere.

- Hvis Sundhedsstyrelsen kommer med den vurdering, at det vil være hensigtsmæssigt med et forbud, tror jeg godt, der kan være flertal for det i Folketinget, siger Per Larsen, der er konservatives sundhedsordfører.

Også Socialdemokratiet, Radikale, Moderaterne og Enhedslisten vil gerne have sagen undersøgt nærmere.

- Det kan være noget, der skal tages op som en del af, at regeringen kigger ind i forebyggelse af nikotin og alkohol blandt unge også, siger Matilde Powers, der er næstformand i Folketingets Sundhedsudvalg og Socialdemokratiets forebyggelsesordfører.

Hos Center for Sundt Liv og Trivsel, der arbejder for at fremme børn og unges sundhed og trivsel, er man fortaler for et dansk forbud for alle under 16 år.

Det skyldes, at forskning viser en sammenhæng mellem et højt indtag af energidrikke og en øget forekomst af både sundheds- og adfærdsproblemer, forklarer centerets forskningschef, Nina Geiker.

- Det er en fødevare, der ikke bidrager med noget vigtigt i forhold til børn og unges udvikling og trivsel, og der er en negativ sammenhæng mellem indtaget og deres sundhed, siger hun.

Skadeligt for små kroppe

En af de foreninger, som i Norge har lobbyet for at komme i mål med forbuddet for nordmænd under 16 år, er Nasjonalforeningen for Folkehelsen, der arbejder på at øge folkesundheden i landet.

Generalsekretær Minna Gerhardsen opfordrer de danske politikere til at følge de norske politikeres eksempel.

- Forbuddet er en sejr for at sikre børns sundhed. Energidrikke er ikke et produkt, der er lavet til børn og bør derfor ikke sælges til børn. Det har store helbredsmæssige konsekvenser for små kroppe, og det er meget vigtigt med en regulering.

- Vi håber, at andre lande lader sig inspirere for at beskytte børns sundhed, siger hun til DR Nyheder.

Minna Gerhardsen fortæller, at Norge ligesom i Danmark de senere år har set en kraftig stigning i salget af energidrikke til børn og unge.

- Små børn helt ned til 10-årsalderen drikker det, så det var vigtig at stoppe udviklingen med, at energidrikke blev hverdag for stadigt flere børn.

Håbet er, at forbuddet nu vil få forbruget blandt børn og unge til at falde, og så sender det også et signal til de forældre, der blåstempler deres børns forbrug af energidrikke, siger hun.

Hvad er energidrik?

  • Energidrikke er læskedrikke med højt indhold af koffein. De indeholder ofte mere sukker end sodavand.

  • Den mængde koffein, som i dag tillades i en energidrik på 25 centiliter, svarer cirka til den mængde koffein, der findes i en kop kaffe - to deciliter.

  • Koffein har generelt en opkvikkende effekt, men det påvirker mennesker i forskellig grad.

  • Voksne bør højst indtage 400 milligram koffein per dag. Et større indtag kan give samme symptomer, som det, børn oplever ved et langt mindre indtag.

  • Koffein i større mængder kan betyde, at børn og unge bliver urolige, irritable og får svært ved at koncentrere sig. Kilde: Fødevarestyrelsen, Ritzau.

Mavesmerter, koncentratitonsbesvær og søvnproblemer

Energidrikke i større mængder kan på grund af de høje mægder koffein gøre børn og unge urolige, irritable og udløse koncentratitonsbesvær og søvnproblemer.

Børn, der har drukket energidrikke, kan i værste fald få mavesmerter, hovedpine, kvalme, få hjertebanken og muskelrystelser.

Enkelte lokale dagligvarebutikker i Danmark har for år tilbage selv indført en aldersgrænse på køb af energidrikke, som har et højt koffeinindhold.

I supermarkedskæden Lidl har man siden september 2018 forbudt salg af energidrikke med højt indhold af koffein og sukker til børn og unge under 16 år.

- Det er en begrænsning af en vare, som er skadeligt for børn og unge. (...) På denne måde hjælper vi egentlig bare i den generelle sundhed, siger Claus Krogh, der er CSR- og kommunikationschef hos Lidl Danmark.

Lidl lavede forbuddet dengang, fordi foreningen Hjernesagen advarede om, at koffein er skadeligt for børn og unges udvikling, siger Claus Krogh.

Salling og Coop har ifølge Ritzau tidligere meldt ud, at de afventer en politisk beslutning, før de indfører et eventuelt forbud.

DR Nyheder har uden held forsøgt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen.