Minister vil se på regler om straffeattester

Justitsminister Søren Pind mener, at reglerne om kommunernes adgang til straffeattester trænger til en modernisering.

- Det synes jeg vi skal se på, når vi alligevel skal gennemgå hele persondataområdet i den kommende tid, skriver justitsminister Søren Pind (V) i en mail til P1 Dokumentar. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Tidligere dømte sex-krænkere har lettere ved at forulempe svage borgere, der bor i deres eget hjem, end borgere, der bor på institution eller bosteder

Det viser en sag fra Roskilde, hvor to kvinder blev seksuelt forulempet af en sosu-assistent, der ni år tidligere var dømt for et helt tredje sexovergreb.

Den forbrydelse vidste sosu-assistentens arbejdsgiver ingenting om, for kommunen har kun mulighed for at kigge fem år tilbage, når de ansætter hjemmehjælpere – mens ansatte, der arbejder med de samme svage borgere på institutioner eller bosteder, bliver tjekket 10 år tilbage i tiden.

De regler skal der nu kigges på, skriver justitsminister Søren Pind (V) i en mail til P1 Dokumentar.

- Reglerne om straffeattester trænger på visse punkter til en modernisering. Det virker for eksempel noget gammeldags, at der lægges så meget vægt på, hvordan en ansættelse er organiseret, frem for at fokusere på, hvilken funktion den pågældende skal varetage, skriver justitsministeren.

Venstres retsordfører går endnu videre end sin partifælle.

- Det er helt forkert, og det skal ændres hurtigst muligt, det er der ingen tvivl om. Det skal ikke være sådan, at man lægger vægt på et tilfældigt ansættelsesforhold, siger retsordfører Preben Bang Henriksen (V).

Interesseorganisationerne for både psykisk syge, udviklingshæmmede og ældre ønsker sig loven lavet om, så kommunerne kan gå mindst ti år tilbage i straffeattesten, når de ansætter personale, der skal have at gøre med de sårbare borgere.

- Også når de svækkede ældre bor i egen bolig bør de, der arbejder med dem, have tjekket deres straffeattester for berigelseskriminalitet, vold og seksualforbrydelser længere tilbage, siger Margrethe Kähler, chefkonsulent i Ældre Sagen.

Hun understreger dog, at en plet på straffeattesten ikke nødvendigvis skal udelukke en ansøger, der gerne vil arbejde med sårbare borgere.

- Det skal ske efter en konkret vurdering hos kommunen, siger hun.

Fakta: Seksuelle overgreb på sårbare borgere

  • Siden år 2000 er 12 sosu-assistenter eller andet plejepersonale blevet dømt skyldige i seksuelle overgreb på demente ældre, udviklingshæmmede eller psykisk syge. Overgrebene fandt sted på institutioner, hospitaler eller i borgernes eget hjem.

  • P1 Dokumentars gennemgang bygger på en liste fra statsadvokaten, der ikke omfatter alle sager om seksuelle overgreb.

  • Forskere mener, at mørketallet for overgreb kan være særligt stort, når det drejer sig om disse borgere.

Facebook
Twitter