Ministeren om regeringens egne klimatal: 'Ikke tilfredsstillende'

Det går langt værre med klimaindsatsen end forventet, viser regeringens egne tal.

Den danske CO2-udledning var sidste år godt 5,5 millioner ton højere, end regeringen havde forudset. Det er ikke tilfredsstillende, mener klimaministeren. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Den danske CO2-udledning var sidste år godt 5,5 millioner ton højere, end regeringen havde forudset.

Det viser foreløbige tal, som Energistyrelsen offentliggjorde torsdag i sidste uge.

Og de tal er 'Ikke tilfredsstillende', siger klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til Information.

Ifølge regeringens egen basisfremskrivning for 2018 skulle Danmarks samlede udledning af drivhusgas have været 46,4 millioner ton CO2. Men tallet var 51,9 millioner ton CO2, det viser den foreløbige Energistatistik.

- Den grønne omstilling kan ikke vurderes ved at se på et enkelt år. Den skal vurderes ud fra den overordnede politiske kurs, der er sat. Man skal se på det lange, seje træk, hvor vi arbejder mod klimaneutralitet i 2050, siger Lars Christian Lilleholt.

Organisation: "Det er et wake up call"

Hos hjælpeorganisationen Care, som Information har talt med, mener klimarådgiver John Nordbo, at de nye tal er et 'wake up call af dimensioner'.

- Det brænder virkelig på. Vi er alvorligt på vej i den forkerte retning. Og det handler ikke bare om, hvad der skal gøres i 2030, 2045 eller 2050, siger John Nordbo til avisen.

- Vi kan ikke som land lade os lulle i søvn af, at vi i nogle år har gjort en indsats, hvor det er lykkedes at reducere udslippet.

Ifølge Care betyder de nye tal, at hvis der ikke bliver ændret kurs, skal Danmark syv-doble hastigheden i indsatsen fra 2030 for at nå vores mål.