Ministerium blev advaret i 2017: NemKonto og NemID kan misbruges til hvidvask og terrorfinansiering

Justitsministeriet er også blevet gjort opmærksom på svindel med NemID og NemKonto.

NemKonto er blevet misbrugt til svindel siden 2016

Det er ikke kun Digitaliseringsstyrelsen, der er blevet advaret mod svindel med NemKonto, som DR har afdækket i de senere dage.

I 2017 blev Justitsministeriet gjort opmærksom på, at svindel med NemID og NemKonto risikerer at blive brugt til hvidvask eller ligefrem terrorfinansiering.

Advarslen kom fra Finans og Leasing, der er brancheforening for finansieringsselskaber, der for eksempel tilbyder forbrugslån.

- Vi pegede på, at det her gør, at landet ligger åbent for terrorister som laver it-kriminalitet og på den måde får adgang til finansiering af terrorisme, enten i Danmark eller i andre lande, siger Christian Brandt, der er direktør i Finans og Leasing.

Strategi mod hvidvask og terrorfinansiering

Finans og Leasing var blevet bedt om at komme med input til en national strategi mod hvidvask og terrorfinansiering. Og her kom Finans og Leasing blandt andet med konkrete forslag til ændringer af NemKonto-systemet, som de sendte til Justitsministeriet.

- Så længe man ikke har sat ordentlige værn op omkring NemKonto-ordningen, så risikerer man, at terrorister får finansieret terror-aktiviteter i Danmark, siger Christian Brandt, der er direktør i Finans og Leasing.

Savner konkrete forslag

Finans og Leasing sendte endda forslagene til Justitsministeriet igen i 2018, da udkastet til den nationale strategi mod hvidvask og terrorfinansiering ikke indeholdt brancheforeningens konkrete løsningsforslag.

- Vi savner flere helt konkrete forslag, jævnfør vores egne vedhæftede forslag. Vi mener, at indkomne forslag (vores og andres) snarest bør diskuteres i en bredere kreds af offentlige og private organisationer, så der kommer noget konkret ud af de fora der oprettes, skrev Finans og Leasing til Justitsministeriet 11. april 2018.

Men ifølge Finans og Leasing hørte de ikke fra Justitsministeriet, og da den nationale strategi blev vedtaget i september 2018, stod der ikke noget om identitetstyveri eller svindel med NemID eller NemKonto.

- Vi kan bare konstatere, at der jo til dato ikke er sket de ændringer i NemKonto-systemet, som vi har peget på siden 2016, både over for Digitaliseringsstyrelsen og over for Justitsministeriet, siger Christian Brandt, der er direktør i Finans og Leasing.

PET: Høj risiko for terrorfinansiering ved identitetstyveri

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har også udpeget identitetsbedrageri som højrisikoområde for terrorfinansiering. PET angiver identitetsbedrageri som middel til terrorfinansiering som ”meget sandsynligt” og konsekvensen som ”høj”.

Det er Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef i PET, enig i. Han kalder identitetstyveri, som for eksempel svindel med NemID og NemKonto, for "Aladdins hule".

- Altså en rig mulighed for kriminelle til at foretage en hvilken som helst form for forbrydelse. Det kan for eksempel være i forhold til terrorfinansiering. Så det er da ganske alvorligt, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

DR afslørede forleden, at NemKonto er blevet misbrugt til svindel siden 2016, og at Digitaliseringsstyrelsen har fået mere end 30 advarsler om svindlen.

Minister undersøger sagen

I brevet til Justitsministeriet i 2017 foreslår Finans og Leasing blandt andet, at det ikke længere skal være muligt, at en persons NemKonto bliver ændret til en bankkonto, der tilhører en anden person.

- Det er da ærgerligt, at det ikke bliver gennemført, og at der ikke er en ordentlig samtænkning mellem de forskellige departementer og styrelser, der arbejder med de her ting, siger Christian Brandt, der er direktør i Finans og Leasing.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) oplyser til DR, at han har bedt sit ministerium om at undersøge, hvad ministeriet gjorde med de informationer, der kom fra Finans og Leasing i 2017.

Ifølge Frederik Waage, der er professor i forvaltningsret, bør Justitsministeriet have handlet på informationerne.

- Jeg har meget svært ved at forstå, hvis brevet ikke som minimum skulle have ført til en henvendelse til Digitaliseringsstyrelsen som den ansvarlige myndighed, siger Frederik Waage, der er professor på Syddansk Universitet, til DR.

Terrordømte brødre bag NemID-svindel

I 2019 blev to terrordømte dansk-somaliske brødre dømt for omfattende NemID-svindel. Millionudbyttet blev aldrig fundet.

Begge brødre sidder lige nu fængslet. Den yngste er varetægtsfængslet, sigtet for ny omfattende NemID-svindel.

Her til formiddag skal Justitsministeren i samråd om den sag.

FacebookTwitter