Ministerium mørklægger fangeredegørelse

Forsvarsministeriet vil ikke oplyse, hvad generalløjtnant Poul Kiærskou har skrevet i en redegørelse om det omstridte fangetal i Irak.

(Foto: Jesper Kristensen © Scanpix)

Forsvarsministeriet vil ikke oplyse, hvad den højtstående generalløjtnant Poul Kiærskou har skrevet i en redegørelse om det omstridte fangetal i Irak.

Ministeriet har afvist en anmodning fra Ritzau om aktindsigt i redegørelsen, selv om ministeriet medgiver, at redegørelsen fra Kiærskou ikke i sig selv er omfattet af tavshedspligt.

Poul Kiærskou, som er nummer tre i den militære rangorden, er blevet beskyldt for at stå bag en kraftig underdrivelse af, hvor mange fanger, der blev pågrebet af danske soldater i Irak.

Personalesag mod generalløjtnant

Folketinget har mange gange fået besked om, at danske soldater har taget 198 fanger i Irak. Senere viste tallet sig at være 500.

Ministeriet har indledt en personalesag mod generalløjtnant Poul Kiærskou, som i dag er Danmarks repræsentant ved Nato.

Han har givet ministeriet en redegørelse, men den vil Forsvarsministeriet ikke udlevere - give aktindsigt i.

Personalesager er ikke omfattet af offentlighedsloven, anfører ministeriet. Samtidig kan redegørelsen give et forkert billede af sagen. Den er ikke nødvendigvis retvisende, som ministeriet skriver.

Tvivl om tavshedspligt

Samtidig mener ministeriet, at redegørelsen ikke er omfattet af tavshedspligt, og at der i nogle tilfælde kan gives aktindsigt efter princippet om såkaldt meroffentlighed, når der er en væsentligt offentlig interesse i en sag.

Det er der i denne sag, vurderer ministeriet.

- Generelt finder Forsvarsministeriet, at der er en ikke-uvæsentligt offentlig interesse i sagen, skriver Forsvarsministeriet.

Politiken har blandt andet skrevet om den på forsiden.

Imidlertid holder ministeriet alligevel redegørelsen hemmelig af hensyn til enkeltpersoner, sin egen undersøgelse af sagen og det forestående arbejde i den kommission, som skal undersøge Danmarks deltagelse Irak-krigen.

/ritzau/

Facebook
Twitter