Ministerium nægter smitteramt kommune at hjemsende skolebørn

Kolding Kommune ville gerne hjemsende skolebørn fra femte klasse og op. Men det må de ikke.

Kolding Kommune vil gerne sende skolebørn fra femte klasse hjem til fjernundervisning, men det må de ikke. (Foto: Anne Bæk © Scanpix)

Kolding Kommune vil meget gerne indføre skrappere restriktioner for at bremse stigende coronasmitte.

De er i øjeblikket ikke blandt de 69 kommuner, hvor skolebørn og studerende er sendt hjem, og restauranter og barer er lukket.

De stigende smittetal fik mandag Kolding Kommune til at reagere. De vil gerne - som i de 69 kommuner - hjemsende skolebørn fra femte klasse og fjernundervise dem.

Men det må de ikke for Undervisningsministeriet, oplyser kommunaldirektør Thomas Boe til DR Nyheder.

- Desværre har vi fået en melding fra Undervisningsministeriet om, at det må vi ikke. Vi må ikke tage en generel beslutning som kommune. Vi må kun tage en beslutning om hjemsendelser eller nedlukninger på enkelte skoler og ud fra det konkrete smittetryk, siger han.

- Vi ville ellers gerne tage en generel beslutning, når vi ser, hvor højt smittetallet er, siger Thomas Boe.

Højere smittetal end i lukkede kommuner

Regeringen besluttede 10. december at øget antallet af delvist nedlukkede kommuner fra 38 til 69 - så over 80 procent af den danske befolkning nu er omfattet af skærpede restriktioner.

Store dele af det sydlige Jylland slap for at indføre restriktionerne - blandt andet Kolding. Men i løbet af december har kommunen som mange andre steder i landet også konstateret øgede smittetal.

Antallet af coronasmittede i Kolding er steget så meget hen over weekenden, at der er flere smittede end i de nærliggende kommuner, Fredericia og Hedensted, som er omfattet af de delvise nedlukninger.

Smittetallene viser, at der i den seneste uge i Kolding er 178,5 smittede per 100.000 indbyggere. I Fredericia er tallet 148,5 smittede per 100.000 indbyggere.

De stigende smittetal i Kolding Kommune har dog ikke fået regeringen til at reagere, og nu vil kommunen altså tage sagen i egen hånd.

Foreninger opfordres til at lukke

Når kommunen ikke kan hjemsende skolebørn, opfordrer de nu i stedet alle foreninger til at gå på juleferie allerede nu.

Kommunen vil også se på smittetallet på de enkelte skoler i kommunen. Ud fra det vurderes det, om det kan være nødvendigt at sende elever hjem eller lukke skoler, hvor coronatallet er højt.

Derudover vil kommunen fremover bede forældre til børn i vuggestuer og børnehaver om at bruge mundbind, når de afleverer og henter deres børn.

- Alt det gør vi nu, fordi vi gerne vil have smittetrykket bragt ned, så vi ikke ender i en generel nedlukning, som betyder, at vores restaurationsliv og erhvervsliv er nødt til at lukke ned, siger Thomas Boe.

Er du træt af, at I ikke bare kan lukke ned?

- Ja, det ville gøre tingene lidt mere enkle. Vi spørges ofte af forældre, hvorfor de kan oppe i Vejle og Fredericia, når vi ikke kan. Vi ender lidt i et både og, siger kommunaldirektøren.

DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra Børne- og Undervisningsministeriet.