Ministerium slår fast: Intet krav om mundbind i fitnesscentrene, når man først er i træningstøjet

Den nye udmelding vækker glæde i brancheforeningen, der dog stadig er skeptisk.

Der skal ikke pumpes jern med mundbind på i landets fitnesscentre. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

I går blev der indført nye, skærpede coronarestriktioner. Et af de nye krav var obligatorisk brug af mundbind alle indendørs steder, hvor der er offentlig adgang.

Dermed altså også i landets fitnesscentre.

Men i hvilket omfang skulle det lille værnemiddel være i brug, når man bevægede sig rundt mellem løbebånd og maskiner?

Det svar har Kulturministeriet givet lørdag aften i en præcisering til de retningslinjer, der blev meldt ud efter gårsdagens pressemøde.

Og der er godt nyt til alle dem, der havde svært ved at se korrekt brug af mundbind gå hånd i hånd med hård, svedsprøjtende træning.

- Når man går ud af omklædningsrummet i sit idrætstøj, skal man ikke have mundbind eller visir på, heller ikke mellem maskinerne, lyder det fra ministeriet.

Og usikkerheden om reglerne har man også mærket ude i landets fitnesscentre, siger Morten Brustad, der er branchedirektør i Dansk Fitness & Helse Organisation.

- Det er godt at få præciseringen nu, for mundbindskravet har givet anledning til mange henvendelse fra vores medlemmer om, hvordan det skulle eksekveres. Så det var der behov for, siger han.

Usikkerhed om kravene

Helt fri for at have mundbindet med sig er man dog ikke, når man pakker tasken og sætter kurs mod fitnesscentret.

Man skal have mundbind eller visir på, når man ankommer, og går ind i omklædningen, og ligeledes når man forlader centret igen, lyder det.

Men det er et krav, som Morten Brustad ikke mener kommer til at skabe problemer.

- Jeg forudser ikke, at det giver vanskeligheder, at man skal bruge mundbind i fitnesscentre. Befolkningen bliver formentlig vant til, at de nu også skal have det på alle steder indendørs, siger han.

En af landets største kæde af centre, SATS, meddelte tidligere på dagen til TV 2, at folk skulle benytte mundbind mellem øvelserne, hvis de skiftede placering i lokalet.

SATS har efterfølgende slået fast, at de vil følge den præcisering, så kunderne ikke skal bære mundbind, når de bevæger sig rundt mellem maskinerne. Det samme gør sig gældende i Fitness World.

Korrekt brug afgørende

Ifølge Søren Riis Paludan, der er professor ved Institut for Biomedicin i Aarhus Universitet, havde der været et oplagt problem ved at bede folk i et fitnesscenter bruge mundbind.

Hvis et mundbind skal være effektivt, skal det bruges korrekt, og det svært at forestille sig, når der trænes hårdt og det bliver taget af og på hele tiden mellem øvelserne.

Han mener derfor, at præciseringen 'er på linje med fornuften'.

- En af de store risici er, at man kommer til at rode sig selv i ansigtet, når man træner, og det betyder, at den beskyttende effekt forsvinder, siger han.

I brancheforeningen DFHO er man glad for dagens ministerielle præcisering, men man sunder sig stadig oven på det forsamlingsforbud på ti personer, der blev genindført i går.

Det kommer til at ramme langt hårdere end noget krav om mundbind, advarer Morten Brustad.

- Alt bliver ikke lukket ned, men der er ingen tvivl om, at fitnessbranchen, hvor rigtig mange træner på hold, bliver begrænset.

- Jeg kan frygte, at vi bliver sat tilbage til den tid, hvor det gik udover danskernes idrætsdeltagelse. Det er nok ikke det, vi har brug for i den her sundhedskrise, siger han.

branchens vegne efterlyser DFHO indsigt og oplysninger om det grundlag, som beslutningen om de nye restriktioner er truffet på.